domowa pizza - 2645 przepisów (strona:115/177)

Chleb na mące 00 52

domowy chleb. Dlatego dobrze, gdy ma się zawsze pod ręką sprawdzony przepis na chleb, w sytuacji gdy zabraknie go w domu. Tym razem mi właśnie w weekend chleba zabrakło, dlatego postanowiłam zrobić ten, który jakiś czas temu widziałam na blogu u Rafała . Chleb szybki, prosty i wyglądający przepysznie. A to co go różni od innych to użycie mąki na pizzę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos ranczerski (farmerski) 251

pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu. Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo jak sos czosnkowy , a może nawet bardziej? :) Nie powinien być on przechowywany w lodówce dłużej niż 24 godziny, ale spokojnie! Jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka. Sprawdź również przepis na: domowy

Kulinarne Przeboje
Pizza Stromboli 2460

włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.  Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone(...)gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko* * domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego i pieprzu. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką

Poezja Smaków - blog kulinarny
PIZZERINKI INACZEJ 91

ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią,  pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone na ciastach pizzowych i innych.  Składniki na 2 blachy: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki(...)ziaren słonecznika lub sezamu,  2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory, itp. Ulubione zioła: Oregano, zioła prowansalskie, bazylia. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). Suche składniki łączymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Dzień Dużego Dziecka 155

pizzy, którego użyliśmy do zawinięcia mini kiełbasek śląskich (z plasterkiem sera), które potem upiekliśmy na ognisku- cu-do! Do tego oscypki z naszą własnoręcznie robioną żurawiną. I pianki- jak dzień dziecka to musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe

les mirabelles
Przepisy, które warto zrobić w lutym! 36

przepisy na pyszne dania, ciekawe ciasta, a także pomysły na Tłusty Czwartek. Poniżej znajdziesz aż 25 przepisów, a wśród nich: ciasto z mrożonymi borówkami cebulowa zupa z soczewicą pizza na cieście francuskim cynamonowe pączki ciasto z kremem Nesquik donuty z mascarpone zapiekane talarki ziemniaczane Zobacz również 20 przepisów na deserki w pojemniczkach – https://viagusto.pl/20-przepisow-na-deserki-w-pojemniczkach/ PRZEPISY NA LUTY(...)donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste, a dzięki polewie mają piękny wygląd i smak. Poniżej znajdziesz… ZOBACZ PRZEPIS Pączki z budyniem z likierem Baileys Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami Przepis na bezmięsne kotlety

Via Gusto
pyszne śniadanie lub kolacja... 85

Składniki: Szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Szynka szwarcwaldzka Tannenhof jest

W Mojej Kuchni Lubię
Pesto z bazylii. 88

Dzisiaj pokażę Wam przepis, który bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni. Moja rodzina bardzo lubi makarony, a najlepiej smakują one z własnym domowym pesto. Pesto z bazylii to najczęściej robione i najbardziej popularne pesto na świecie. Na moim kanale znaleźć również możecie przepis na pesto z cukinii, które bardzo Wam polecam. Dzisiaj jednak zrobiłam ten bazyliowy klasyk o cudownym zielonym(...)kolorze, wspaniałym aromacie i odświerzającym smaku. Takie pesto wykorzystuję nie tylko jako dodatek do makaronów. Często smaruję nim składane tosty z serem, panini, pizzę, jako dodatek do sałatek, do pieczonego łososia lub mięs, lista jest nieskończona. Jeśli mogę polecić Wam niespotykany sposób na jego wykorzystanie, to spróbujcie dodać troche do jogurtu greckiego. Zrobicie w ten sposób wspaniały dip do krakersów

Pani M - kuchnia smakowita
Kajzerki domowe 76

wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki mąki. Zaczyn rozrobiłam, przykryłam ściereczką(...)Zanim wsadziłam do piekarnika zrobiłam nacięcia charakterystyczne dla kajzerek. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Jak wspominałam, szykuję ponownie ciasto na bułeczki! Smacznego ! Lidka Artykuł Kajzerki domowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 165

Dość dawno temu upiekłam chałkę, bo chciałam spróbować takiej prawdziwej, domowej. Ciasto wyszło bardzo dobre, puszyste i szybko rosło, więc pomyślałam, że może się sprawdzić też w przypadku ciasta z owocami albo konfiturą. Po wielu modyfikacjach w końcu zrobiłam kiedyś w pełni razową wersję i ciasto wychodzi naprawdę bardzo dobre :) Od tego czasu upiekłam już takich ciast dość dużo(...)większego problemu :) Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka

FitKot
Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad 75

votes) Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad Lahmacum to tak naprawdę żadna pizza, raczej cienki placek z mięskiem. Pyszne, szybkie danie, całkiem sprytny pomysł na obiad Moi chłopcy, a w zasadzie faceci bo to już się chłopy zrobiły jak dęby Uwielbiają ten prosty posiłek i nie ważne jak przyprawę mięsko , ważne żeby było ostre, a placek chrupki .. Polecam, tym bardziej(...)wcinamy z sosem na bazie jogurtu z dużą ilością czosnku co nie jest tradycyjnym dodatkiem ale jest pyszne Poniższa wersja nie jest oryginalnie turecka tylko mocno spolszczona .. taka nasza domowa ..;) składniki na około 4-5 sztuk (zależy od wielkości): ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli farsz mięsny: 300 g mielonej

Ogrodnik w podróży
najlepsze śniadanie lub kolacja... 84

Składniki: ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Ser Maasdamer

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza o smaku hamburgera 200

kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia idealnie pasuje ciasto chlebowe – inne może go nie unieść, nie róbcie tej pizzy na cienkim cieście. Ciasto chlebowe wyrastamy dwa razy – jeśli chcecie pizze robić na obiad, zacznijcie przed 12 w południe. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, następnie do wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia, aż drożdże zaczną pracować(...)dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia.   W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220-230°C. W warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie w nim na najniższym poziomie blachę do pieczenia . Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut

Karo in the Kitchen
Naleśniki o smaku pizzy 294

Naleśniki o smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Polecam!     Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia + olej(...)Farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 100g pieczarek 20 dkg startego żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając

Blog z Apetytem
Tartine Bread – Chad Robertson – Chleb z najlepszej piekarni świata 61

każdy bochenek opowiada historię piekarza, który go ukształtował. Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson. Książka, która jest na rynku wydawniczym od dawna teraz ku radości domowych piekarzy i wszystkich miłośników pieczywa na zakwasie została przetłumaczona na język polski. Tartine Bread – Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson W małej piekarni Tartine w San Francisco(...)wspaniała książka wypełniona nie tylko interesującą treścią, ale również klimatycznymi fotografiami Erica Wolfingera. Co do treści, książka podzielona jest na cztery części. Od bochenka Tartine i bagietek, przez pizzę, po brioszki, croissanty i angielskie muffiny . Książka rozpoczyna się od historii chleba i opowieści, jak powstał legendarny chleb Tarine. Następna część poświęcona jest pieczeniu chleba. Wszystko o technikach fermentacji i chlebie

Tajemnice Smaku
Z czym podać barszcz czerwony? – 5 pomysłów na dodatki do barszczu 111

wyśmienicie w wersji do picia, podany w kubeczku czy w specjalnej bulionówce, np. takiej. W towarzystwie pysznych dodatków będzie odpowiednim daniem na ciepło na drugi dzień świąt lub podczas domowych imprez. Z czym podać barszcz czerwony? Przyjęło się, że barszcz czerwony podaje się z krokietami. Jeśli chcemy jednak uniknąć smażonego i szukamy przekąsek w zdrowszej wersji, to również mamy szeroki(...)przedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą

Wiszniówka
Pita 184

kieliszkiem szampana i patrzeć, jak jej mężczyzna gotuje. Co Wy na to, drogie Panie?:) A mężczyzna może ugotować coś specjalnego, na przykład upiec pity i zaprosić swoją panią na domowego kebaba:)  Pity piekłam już kilkakrotnie w zeszłym tygodniu, gdyż jednogłośnie stwierdziliśmy, że bardzo nam odpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie(...)jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast.  Ciasto jest proste, podobne do tego, z którego robi się pizzę. Cały majstersztyk polega na odpowiednim rozwałkowaniu ciasta i pieczeniu w wysokiej temperaturze, żeby podczas pieczenia bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym je napełnicie - zależy wyłącznie od waszych

Obiad gotowy