Spaghetti to, zaraz po pizzy, jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Wersji tego dania jest tyle, że niemal nie sposób zliczyć - możemy przygotować je między innymi po bolońsku, z warzywami, z owocami morza, z sosem serowym czy z oliwą. Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie dowolne mięso, które
Z notatnika dietetykakruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta na pizzę zajęło nam dosłownie 2 minuty, a chlebków pita 3 minuty. Również ciasto na chałkę, które widzicie na zdjęciu przygotowaliśmy w 3 minuty na podstawie przepisu z dołączonej do Kohersen Mycook książki kucharskiej. Zamiast kupionego w sklepie cukru waniliowego dodałam świeżo zmielony w robocie domowy cukier waniliowy, który w swoim składzie miał
Cztery Fajeryużyłam salami i parmezanu, a gotową pizzę podałam z Ceaesar dresing Roleski . Powiem Wam że wyszła pyszna no i bez grama tłuszczu. Pizę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki : około 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki maki zwykłej pieprz, szczypta chili sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami
Sama słodycz i szczypta chiliNasz domowy Tata (konkretnie Tata mojego Syna;) ma dziś swoje święto. Z tej okazji życzymy Mu z Maksiem sto lat w zdrowiu i szczęściu. Ponadto z tej właśnie okazji postanowiłam opisać jeden z Jego przysmaków. Jakiś czas temu obiecywałam Wam nowy przepis na ciasto do pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem
Kuchnia po mojemuCześć! Takie przekąski jak ta są bardzo fajne na różnego rodzaju imprezy, dla dzieci, młodzieży i dorosłych również. Położę tu nacisk na określenie fajne na
Pieprzyć z FantazjąDzisiejsza orzeźwiająca kolacja, która jest idealna do wykorzystania nadprogramowych ilości zieleniny z ogródka. Domowe pesto jest cudowne na upalne dni. Do tego sprawdzony makaron i mogę tak jeść codziennie. Sprawdźcie koniecznie ten przepis na pesto, bo jest boskie! Nie będę ukrywać, że pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronów i kanapek. Nie mogę uwierzyć jak można(...)jest właśnie tutaj! Nie ma nic lepszego niż obiad w 5 minut, a tyle właśnie zajmuje zblendowanie składników na pesto. I do tego daje tyle możliwości! Do sałatki, makaronu, pizzy, sałatki itd. Podobno miejscem pochodzenia pesto są Włochy i jakoś mnie to nie dziwi. Proste, szybkie i pyszne dania to przecież znak rozpoznawczy tej kuchni. Moja wegańska wersja oczywiście
rabarbarowoMakaron domowy pietruszkę skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki
Moniki SmakołykiCześć! Takie przekąski jak ta są bardzo fajne na różnego rodzaju imprezy, dla dzieci, młodzieży i dorosłych również. Położę tu nacisk na określenie fajne na
Pieprzyć z Fantazjąznaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: 200 gr maki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju/oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych sól, pieprz, czubrica czerwona , czubrica zielona, papryka
Gotowanie...to proste !Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę i spokojnie mogę powiedzieć, że przepis jest godny polecenia, zdjęcia trochę mniej, bo jak zwykle przy takich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się(...)Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? " Składniki na ciasto: 300g mąki 30 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano Drożdże rozpuścić w ciepłym
Słodkie PrzyjemnościZapiekanka ziemniaczana: Śródziemnomorskie smaki Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś ciekawego z okolic morza Śródziemnego. Nie jest to danie, które tam znajdziecie bo to nasz pomysł
vegetanieKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka
Cooking Monsterpromocję śniadaniową. Co polecam? Szakszuka Pizzę z 2 jajkami i kawą americano w zestawie za 7 zł. Shipudei Berek, Jasna 24 Na Końcu Tęczy, otwarte od 10:00 Lody to nie śniadanie? Czasami po prostu mamy na nie ochotę od samego rana a w tej lodziarni wypijemy też dobrą kawę i zjemy domowe ciasto. Na Końcu Tęczy leży na trasie
Ugotowane pozamiatanejest w przepisie. Tłuszcz Dodaje ciastu elastyczności i chroni przed szybszym wysychaniem. Najlepsze jest masło, gdyż uszlachetnia nasz wypiek pięknym smakiem i zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze(...)musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki
Codzienna kuchnia niecodziennateż możecie podać na różnych domowych imprezach. Są pyszne, proste w przygotowaniu i efektowne. Czyż nie wyglądają uroczo? Składniki: 1 placek tortilli 3 jajka 1 plasterek ulubionej wędliny 2 plasterki ulubionego sera – u mnie kozio-owczy około 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie przyprawa do pizzy i zapiekanek) Przygotowanie: Z tortilli wycinamy
Słodkie okruszkiCześć! Miałam dziś prawdziwy dylemat, czy pisać o czymś słodkim czy dodatkach. Sos czosnkowy. Rzadko w pizzerii smakował mi tego rodzaju sos. Znam jedno takie miejsce
Pieprzyć z Fantazjąklasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabazylii, sos np. pomidorowo paprykowy, domowej roboty. Przygotowanie: Kiełbasę bez skórki kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Kiełbasę mieszamy z pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku. Ciasto rozwijamy, przekładamy na nie kiełbasę z pomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości. Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości, na połowę. Ciasto
Moniki SmakołykiKażdy pewnie ma jakieś swoje małe skrzywienia, jakieś tam nawyki, których nie da się pozbyć. Jakieś tam przyzwyczajenia, które ja roboczo nazywam zboczeniami. Jak każdy, to
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu kupiłam mąkę z cieciorki, a ostatnio stwierdziłam, że wreszcie pora ją do czegoś wykorzystać i tym oto sposobem trafiłam na blogu Kotlet.tv na
Fabryka pomysłówpaprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju
Apetyczna babeczkaZamówmy sobie do meczu pizzę albo burgera (bo sushi, to chyba nie)... Kupmy megapakę czipsów i sześciopak... A może jednak zróbmy coś dobrego we własnej kuchni? Smakowitą przekąskę do mniej lub bardziej nerwowego pogryzania po kolejnym kiksie Milika. Jakiś biało-czerwony deserek dla uczczenia pewnej/szczęśliwej interwencji Fabiańskiego. Może nawet zdrowy domowy dip do maczania czegoś chrupkiego w czasie cierpliwego
zadanie-gotowanie