dobry placek - 1500 przepisów (strona:65/100)

Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 153

oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych(...)termoobiegu)  (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów  (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego

Świat Ciasta
Drożdzowa gwiazda 175

Ostatnio Iza wrzuciła mi na fejsa propozycję wykonania ciacha. Hym… pomyślałem, czemu nie zrobić zwłaszcza, że dobre ciacho nie jest złe Tak więc w ramach oczekiwania na wypełnienie czasu przez moich projektowych 40-tu mentorów zabrałem się za własną wersję drożdżowej gwiazdy – u mnie z konfiturą w dwóch wersjach zamiast nutelli Składniki: - 450g mąki pszennej - 70g cukru(...)już wyroście wykładamy na blat i dzielimy na 4 w miarę równe części. Teraz każdą z nich jeszcze moment wyrabiamy na podsypanym mąką blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś 25 cm. Nasza drożdżówa ma mieć kształt koła dlatego też aby sobie ułatwić życie jak i wiedzieć gdzie będzie trzeba nałożyć konfiturę, użyjemy do tego celu talerza, który

Kuchenne Wariacje
Pierogi ruskie 286

spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko(...)niż wlać od razu całą i później dosypywać mąki. Wyrabiać przez parę minut i odstawić na około 10 min, żeby "odpoczęło".  Następnie po kawałku wałkować na dość cienki placek i wykrawać kółeczka. Możecie do tego użyć szklanki lub innych okrągłych rzeczy, ja np. używam lejka, który ma ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą

Zgrabne Gotowanie
Tarta cebulowa 259

Od dawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z

Wyprawy kulinarne
Chaczapuri adżarskie 2494

oraz masło. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), mieszamy. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy je na podłużne placki. Na środek wyładamy farsz. Brzegi ciasta zwijamy do środka, końce ciasta łączymy ze sobą, formując łódeczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 9 minut(...)wyjać je z piekarnika, gdyż jajka miałam już gotowe, a nie chciałam dopuścić do tego by żółtko było twarde. Myślę, że podpieczenie samego ciasta 2-3 minuty dłużej byłoby dobrym pomysłem, jednak osobiście jeszcze tego nie wypróbowałam. Źródło

Smaki Na Talerzu
Wegańskie brownie z chałwą 248

absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić piernik na święta! Będzie dobre tydzień po warunkiem odpowiedniego przechowywania, czyli przykryć je najlepiej folą aluminiową aby nie wyschło, przez pierwsze 2-3 dni można trzymać nawet na blacie kuchennym a nie w lodówce. Składniki(...)przez 20! minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg). Gotowe! ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów. Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi, w sumie mogłam dołożyć więcej „papiru” ale po co Smacznego! Artykuł Wegańskie brownie z chałwą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orkiszowe pankejki czekoladowe z migdałami i owocami 143

był dobry dzień. Fantastyczne jedzenie i udane zakupy powodują na twarzach kobiet zazwyczaj uśmiech. Tak było dzisiaj ze mną. Jestem nietypową kobietą. Nowy talerz daje mi tyle samo euforii co nowe szpilki. A dwa talerze, miseczka i uwaga- miedziane sztućce spowodowały, że do domu pędziłam niemalże z prędkością światła. Kilka ulubionych, naturalnych tkanin oraz odpowiednio dobrane naczynia spowodowały(...)stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu. Podaję od razu z syropem klonowym i ulubionymi owocami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem 229

świeżymi listkami szpinaku. Ciasto było prawie takie same jak w podpłomykach. Teraz kolejna pizza, tym razem byłą Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym. Do ciasta wykorzystuję dobrej jakości oliwę. Pamiętajcie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych(...)szpinaku, kawałek sera pleśniowego. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami wędzonego łososia, posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Mini pizze z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z czeremchą 206

się w zatłoczonych autobusach i tramwajach... brrrrr. A może oczami wyobraźni widzisz już tacę z aromatyczną kawą i różnymi pysznościami, która ląduje na twojej kołdrze razem z bonusem: "Dzień dobry Kochanie"? Potrzebujesz tylko kilku machnięć łyżką i pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek, no i będzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne(...)dstawić na godzinę do wyrośnięcia.         R ozgrzać  piekarnik do 190 stopni.  Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. N a każdym położyć płaską łyżeczkę  konfitury i zrolować w rogalik.        Rogaliki przełożyć na blachę

SzczyptaSmaQ
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 233

kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania(...)PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Krok 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę

Moja Książka Kucharska
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 471

Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne i proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 2 szklanki mąki(...)użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto kroimy

Sama słodycz i szczypta chili
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 350

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich(...)posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż

karmelowy
16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 137

Dnia Żywności.  Szczególną uwagę zwró ćcie na lodówki takich marek jak: Samsung , Bosch , czy Siemens . A tak nawiasem to także posiadam lodówkę z Media Markt i od kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła!  Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost , czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh , która zachowuje świeżość owoców i warzyw(...)działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 243

jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna(...)podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio

Karo in the Kitchen
Sernik gotowany na cieście miodowym 790

poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.  Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy(...)wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową

Smakołyki Bereniki