dobry placek - 1500 przepisów (strona:58/100)

Staropolska ściągawka wigilijna 198

kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane(...)skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane

Tradycyjna Kuchnia
Pani Walewska czyli Pychotka 175

Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto o którym już bardzo długo myślałam. Po obejrzeniu kilku przepisów zdecydowałam się na ten  przepis  z małymi zmianami. Ciasto jest Bardzo dobre i delikatne, na pewno zasmakuje każdemu.  Pani Walewska czyli Pychotka Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 200 g masła(...)czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru

Kulinarne życie
Cebularze z pieczarkami 203

cebulki i sera jeszcze odrobinę pieczarek i plaster boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak Składniki ; ciasto 0,7 kg mąki 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukru farsz : 3 cebule pokaźnej wielkości tyle plastrów chudego , wędzonego boczku ile planujemy cebularzy (wychodzi około(...)około 30 minut . Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika

Ogrodnik w podróży
Maślana tarta z owocami z kompotu 259

Kiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta

kawawszklance
Pizza co w duszy gra 175

Każdy dziś piecze pizzę, piekę i ja...:D Podstawą każdej pizzy jest dobre ciasto, zaś nadzienie może być -co nam w duszy zagra-dziś dzień pizzy zapraszam na ucztę! Składniki CIASTO: na dwie okrągłe pizze: 25 dag mąki pszennej typ 650 szczypta soli 1 jajko 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka cukru(...)ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy

Wanilia i Kardamon
Naleśniki na każdą okazję 223

znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej(...)czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki z białym serem, na który mam taki przepis: biały

Taste Of My Day
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 360

Polak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie. I oto w tym chodzi. Nie o prześciganie się, kto zrobi wykwintniejszą potrawę, lecz właśnie o to, by robić wszystko samemu. Bo kochamy dobre jedzenie, głębię smaku i naturalność produktów. Bo wiemy, co dobre.Czasem kończy się na zwykłych naleśnikach. Dla nas to pikuś, przerywnik w codziennym ulepszaniu swojej kuchni. Dla innych, w szczególności niegotujących(...)rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek  lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z każdym następnym naleśnikiem postępuję tak samo. Najbardziej lubię

W kuchni Karmel-itki
Miseczki z tortilli pełnoziarnistej wypełnione gulaszem meksykańskim z indyka. 158

Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów(...)jeśli lubisz bardzo pikantne dodaj więcej chilli. Tortille pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły

wysmienity
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 216

waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło(...)ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10

Smaczne Zdrowe
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 182

zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały.   Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy,  wspólnego  spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka za młodu nasiąknie... :)   Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym(...)wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut

SzczyptaSmaQ
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 196

zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie(...)Ważne że ja się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem.  3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze  szynki

Dieta moja pasja
Pissaladiere. Pizza z anchois. 171

też macie od czasu do czasu do czynienia z podobnymi krytykami ;)): - To wygląda jak pizza z robakami! Nie będę tego jadła! Zaraz z robakami, bez przesady! Pissaladiere jest dobre, spróbujcie sami! :) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)koniec duszenia dodać łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 228

Dziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki(...)papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła

Na Ciasteczkowych Papierach
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 158

wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek sos 4 łyżeczki konfitury żurawinowej  4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu świeżozmielony pieprz dodatki 1 oscypek wędzony ( około 8-10 plasterków(...)ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy

DefinicjaSmaku
Tartaletki z budyniem i owocami 651

pięknie prezentują się na stole. Jeśli posiadamy foremki do tartaletek, samo przygotowanie takich małych przysmaków nie jest pracochłonne, choć podzielone na kilka etapów.Do przygotowania masy budyniowej należy wykorzystać dobry jakościowo budyń w proszku i tak właśnie podaję w przepisie poniżej, jeśli natomiast nie mamy sprawdzonego budyniu lub chcemy przechowywać babeczki dłużej niż 1-2 dni, można go przyrządzić samemu(...)minut w lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne

Smakołyki Bereniki
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 147

Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej(...)przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego

Czary - gary w kuchni
Tort cappuccino 360

Tyle się ostatnio działo różnych rzeczy, że nawet nie miałam kiedy podesłać kilku zdjęć :) Już się poprawiam i na dobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino    Składniki: Ciasto I: 8 jajek(...)dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy kakao i mieszamy. W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki

Lawendowe Niebo
El Stefano 162

ciastem miękkim i przepysznym....I oczywiście padło pytanie o przepis, który Wam dziś prezentuję. Do robienia jednych ciast dojrzewa się szybko, do innych długo. Stefanek musiał trochę (!) poczekać...minęło dobrych parę lat, ale i na niego przyszła pora. Jakie jest ciasto...no cóż.... miękkie, pyszne, łatwe do wykonania (chociaż na początku było skomplikowane;). Podelektujcie się nim przy filiżance espresso(...)stopniach. 2. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem. Odstawić. Po trochu wsypywać kaszkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Całość chwilkę pogotować, aż będzie konsystencja budyniu. 3. Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą: w tym celu 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Kuchnia smaków
Karpatka po królewsku 262

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto

moj przepis na
Mini torciki à la Sacher 220

Sacher Składniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej(...)biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone

Mia Cucina Sofieta