przestaje brudzić rękę można dać mu spokój. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat mocno oprószony mąką, rozklepujemy na placek 2 - 3 cm i za pomocą szklanki wycinamy krążki, które po lekkim uformowaniu odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Parujemy partiami pod przykryciem około osiem minut. Jeśli ktoś ma metalową wkładkę(...)całości jest słodkim przysmakiem. Najlepsze są następnego dnia, kiedy ciasto drożdżowe przejdzie wilgocią z nadzienia. Tylko kto by tyle czekał, aż sobie odleżą swoje? Jak one takie dobre i kuszące
Dieta moja pasjawiem, że moja praca ma sens. I tak jak ktoś powiedział,że... "nie trzeba być psychologiem aby umieć słuchać ludzi". Tak ja powiem: nie trzeba być zawodowym kucharzem aby dobrym w tym co się robi, bo najważniejsza jest pasja. Jeszcze raz dzięki. :) Czym sobie poprawić humor, poza słodkościami dla duszy jak na dworze zimno i ponuro? Ano najlepiej się pocieszyć(...)Zazwyczaj się schładza ciasto i dopiero wałkuje, ja wolę ciasto sobie rozwałkować jak jest ciepłe i plastycznie, niż później się męczyć. A więc 3/4 ciasta wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim dużą blachę ( wyłożoną papierem) traktujemy widelcem i wstawiamy do lodówki nich się chłodzi. Resztę cista wkładamy do woreczka i też do schłodzenia. Obrane jabłka ścieramy
Dieta moja pasjaTruskawki, rabarbar...smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia
Powiedz dietom nieDzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej. Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają(...)się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski i przykryć ściereczką) i rozwałkować. Tak przygotowany "placek" podzielić na 8 części i na brzegu każdej z nich nałożyć nadzienie (nie za dużo- rogaliki nam się nie zwiną). Brzegi na dole delikatnie posmarować wodą
Symfonia SmakówSkładniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1
Luźna KuchniaDzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej winy😀) i okazało się, że spartaczyli robotę..muszę się z nimi teraz wykłócać o pogwarancyjne naprawy..ale to nie wszystko👿 Będąc na treningu ławeczka nagle zaczęła żyć swoim życiem podczas zmiany nachylenia i zaatakowała(...)zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do formy (u mnie śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (większość robi bezpośrednio, ja jednak zawsze wszystko robię w papierze). Tak przygotowany placek nakłuwamy widelcem delikatnie i pieczemy 10 min 180 stopni. 2. Tuńczyka odsączamy z wody. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo pomidora i paprykę. Układamy warzywa na placek
Zdrowie i pysznie na talerzumiodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu(...)papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu
Malinowo w kuchniŚwietny i wygodny pomysł na coś owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej(...)cynamonu1 łyżeczka mąkina kruszonkę250 g mąki pszennej150 g zimnego masła80 g cukru pudru80 g brązowego cukru demerara50 g zmielonych migdałówprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć śliwki do formy na placek - ok 28 cm średnicy. Wymieszać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, mąkę - posypać śliwki. Polać 2 łyżkami wody.Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać
Stare Garywypieków <3 Udało mi się spróbować ciekawego dania podczas Łódzkiego Dnia Sushi - Sushi w kanapce - smaczne, ale porcja zbyt mała jak dla takiego głodomora jak ja Podczas Festiwalu Dobrego Smaku udało mi się spróbować festiwalowej propozycji w lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę(...)szukać inspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione
Cooking MonsterCiasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy(...)wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości na obiad. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej
Proste-przepisy.plFaworki (chrust) robiłam pierwszy raz, musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam, co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak w przepisie na blogu kwestia smaku. Nie widziałam sensu odmierzania prostokątów 12 x 3 cm, takie na oko mają swój urok. Ważne, że smakują wybornie.Składniki:400 g mąki pszenne szczypta soli50 g masła(...)jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska
NA MOIM TALERZUPani Lucyna co tydzień w piątki i soboty przyjeżdża pod nasz blok, otwiera przepastny bagażnik swojego kombi i sprzedaje jajka od własnych kurek, masło, mleko
Posadzone i zjedzoneweekend, lubię sobie posiedzieć dłużej w kuchni. Jednak na codzień nie mam zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków i muszę się wyrobić w 30-40 minut. Na szczęście przy dobrej organizacji pracy można nawet w krótkim czasie wyczarować coś pysznego a jednocześnie eleganckiego, np. placuszki z kuskusu. Jest to mój kolejny eksperyment, w 100% udany. Placuszki są bardzo aromatyczne, lekko(...)przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami
Zawsze głodna!się bardzo pracochłonne i dość skomplikowane - nic bardziej mylnego! Zabierałam się do Pani Walewskiej przez kilka dobrych lat ;) w tym roku się udało i przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła(...)część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikupić ciasteczka, czekoladę czy batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki i w sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu, a później dwadzieścia w miesiącu! Nie chcę dawać takich zapychaczy. Kto po czekoladzie(...)jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem na zapakowanie przekąski jest wrzucenie jej do.... słoika! Możliwości
lady-och-mistrzyni.blogspot.com