dobry placek - 1500 przepisów (strona:69/100)

Chili con carne 137

carne, czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się(...)powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 203

garach?! Jak tu wyczarować coś co doda siły i energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę(...)piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg).Studzimy, zdejmujemy skórkę./Pieczenie:Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje

Wypisz Wymaluj
Chałwowiec z brzoskwiniami 198

Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Pizza na średnim cieście 146

jeśli cienkie to nawet 3 duże pizze!) lub jedna na całą prostokątną brytfannę :) ja właśnie taką jedną wielką zrobiłam, bo lubię na średnim i grubym cieście :) W pizzy dobre jest też to, że jeśli wiemy, że nie zjemy - możemy zamrozić i wyjąć, gdy przyjdzie ochota :) dlatego jeśli już zabieramy się za zagniatanie ciasta warto zrobić go więcej - skróci to czas(...)plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano

Kolorowy Przepisownik
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 234

beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty(...)treści z podziałem na poszczególne kategorie. Św. Hildegarda jest autorką wielu książek, ich okładki znajdziecie na ostatnich stronach książki. Główne motto św. Hildegardy to "Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie".  Autorka poprzez swoje przepisy chce, abyśmy zastanowili się nad swoją dietą, czy aby na pewno jest ona odpowiednio zbilansowana

Z miłości do słodkości
Żytnie placuszki z odżywką białkową 192

biologicznej zawierający szerokie spektrum aminokwasów. Odżywka została wzbogacona w taurynę. Suplement białkowy z serii produktów KULTURYSTA.COM to 100% białka serwatkowego (WPC) - doskonały preparat dla sportowców w trakcie budowania muskulatury. Dobra odżywka na mięśnie charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, szybkim tempem działania oraz wykazuje silne działanie anaboliczne i antykataboliczne. Właściwości suplementu diety KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional: odżywka wysokobiałkowa(...)jest przede wszystkim smak. W moje ręce trafiła odżywka waniliowa. Smakiem i zapachem przypomina mi shake, czyli jak najbardziej jestem na TAK. Jak dotychczas wykorzystałam ją do sernika oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jaglana tarta ze szparagami i "Nic nie trwa wiecznie" 139

Zimne dni nie sprzyjają wzrostowi szparagów, ale kilka wystarczy, by przygotować łatwą tartę z nimi w roli głównej. Do tego kilka innych składników i za 20

Weekendy w domu i ogrodzie
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 144

teraz chorują. Co tydzień się biło jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką(...)Gestapo czy inna zawierucha, to były zawsze dyżury. Zawsze kilku panów w naszej kamienicy siedziało. Grali w karty żeby nie spać, ale musieli coś jeść. Panie robiły im placki ziemniaczane, ale że nie było cukru to dawały do tego cebulę :) Jak były naloty to schron był tak zrobiony, że w jednym rogu bawiły się dzieci, w drugim rogu był

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik w kruchym cieście. 208

Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki(...)połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy

Rozpustne gotowanie
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 201

moją ulubioną mąką bezglutenową. Przeczytajcie poniższy tekst, a dowiecie się dlaczego. Zalety i właściwości mąki kukurydzianej Przede wszystkim powoduje puszystość, słodkawy posmak i piękny, złoty kolor otrzymanego wypieku. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów - zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu z witaminą(...)ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana    Zdrowy snikers

Powiedz dietom nie
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 176

Dokładnie miesiąc do świąt! Z tą myślą jakoś szybciej mijają mi dni i to nawet z uśmiechem na twarzy. Mimo ciągłych zaliczeń, minusowych temperatur, z dnia

Be Fit Be Strong
Owsianka inaczej czyli placuszki owsiane 183

Trochę dawno mnie tu nie było, a wszystko za sprawą nadchodzących egzaminów. Sesja co prawda dopiero za dwa tygodnie, ale u mnie jakoś wszyscy się pospieszyli

psgotujemy
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 237

śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże(...)ziemniaków. Mieszamy łyżką całość bardzo dokładnie i dopiero teraz wkładamy dłoń-chwilę ciasto wyrabiajcie, a potem oderwijcie umączoną ręką kawałek ciasta i sprawdźcie, czy da się ulepić w płaski placek i nie porozpada się. Jeśli jest za wilgotne – dodajemy jeszcze mąki. Moim bardzo mączystym ziemniakom wystarczyła szklanka pszennej i ćwierć szklanki ziemniaczanej mąki. Ciasto musi być plastyczne i zwarte

Karo in the Kitchen
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1280

Październikowa wizyta w domu okazała się dobrym pomysłem na wypróbowanie kolejnego przepisu na ciasto Siostry Anastazji. Tak więc powstało następne w kolekcji, słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao(...)studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

psgotujemy