dobry placek - 1500 przepisów (strona:72/100)

Pączki 213

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Wg tego staropolskiego przysłowia, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. I mimo iż są one niezwykle kaloryczne i z racji smażenia w głębokim tłuszczu nie najzdrowsze to w ten jeden dzień trzeba obowiązkowo pączki jeść(...)wstawiamy miskę do lodowóki na przynajmniej 3 godziny (ja wstawiłam na całą noc, gdyż zaczęłam robić ciasto dopiero późnym wieczorem).Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na 1 centymetrowy placek. Przy pomocy szklanki wycinamy pączki i odkładamy na posypany mąką blat. Resztki ciasta pozostałe po wykrawaniu ponownie zagniatamy i powtarzamy cały proces od początku i tak do momentu

W mojej holenderskiej kuchni
ciasto "składanka" 204

Kiedyś pisałam, że ciasto o dziwacznej nazwie "pocałunek murzyna" to od dobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy zostały już(...)miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego).  Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem-wiórki. Odstawić na min. jeden dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 138

Mogą znaleźć przeróżne zastosowanie w kuchni, zresztą pewnie sami wiecie z czym najbardziej lubicie takie produkty :) Ja tahini najczęściej dodaję do hummusów, z kolei masło orzechowe do owsianek i placków :) HUMMUSY  Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini(...)składzie! Stanowi on 30 g cukru na 100 g produktu, czyli jeszcze więcej niż wcześniej omówione warianty, a przypominam że jest "bez cukru" :D Pozostałe składniki są w miarę dobre, może oprócz gumy guar i dodatków skrobi, które mają za zadanie zagęścić konsystencję ketchupów. Podsumowując, ketchupy są zdecydowanie za słodkie! Na pewno zmniejszyłabym ilość cukru w składzie. Jako dodatek

Zdrowie na języku :P
Beza ze mango (Po polsku nic innego nie wymyślę) 190

Poczamu 1 lubia mango? Bo je fajnie arōmatyczne 2 , bo żech go za bajtla 3 niy znoł, bo niy je za słodke, … no i całe szczyńście 4 idzie dobre mango kupić we Polsce. Choć te ludzie, kerym 5 mango rośnie na zygrōdce 6 , jak widzōm te owoce, kere idzie kupić u nołs 7 we sklepie , to sie śmiejōm, że takich(...)kōnski 27 . Śmiytōnka ubijcie, potyn pomału 28 dodowejcie 29 dō ni mascarpōne (niy miszejcie na za mocnych ôbrotach), a na kōniec wciepcie 30 pokrajane mango i żelantyna. Na dolny placek bezy dejcie kryjma, na wiyrch wrojście 31 ta drugoł czyńść, cołojść dejcie na chwila do lodōwki i… smacznego 1 dlaczego 2 ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 209

popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe. Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej(...)oryginalnym przepisie podano 600 g. Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia.  Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć

Chilli Czosnek i Oliwa
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 186

Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite . Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy Gustus i dowiedziałam się(...)preferuję kuchnię zdrową, z radością zauważyłam, że korzystając z patelni WOLL Saphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent

Be Fit Be Strong
Oponki z polewą czekoladową 230

Kochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia

vaniliowoczekoladowa
Recepta na pizzę jak z pizzerii: idealne ciasto i sos pomidorowy 14265

pizza miała jakiś kształt i smak. Dlatego dzisiaj ja przychodzę Wam z odsieczą. Gotowy, wypracowany przez długie miesiące przepis na ideał.  Podstawa to: ciasto, bazowy sos pomidorowy i dobry ser. Ciasto: ma być elastyczne, chrupiące i trzymające formę. Kiedy weźmiemy gorący trójkącik do ręki nie ma prawa zwisać, uginać się, rozpadać, ciasto ma trzymać nasze składniki i umożliwiać jedzenie(...)minut.  4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą

Cook&Love
Marlenka 381

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bardzo kruchy placek czekoladowo-waniliowy z owocami leśnymi 193

Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło, ale nie miałam go, więc wzięłam margarynę 80% tłuszczu, efekt w pełni zadowalający) kilka kropel aromatu waniliowego Pianka waniliowa: 3 białka 7 łyżek cukru(...)dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Na ciepło smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się

Anioszek w kuchni
Marlenka 2636

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 314

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru. Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki(...)czasie Targów Natura Food (relacja - klik). Cypryjskie kanapki Kanapki z grillowanym halloumi i różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 223

zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 3 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek, ok. 2mm (te pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy(...)się polukrować pierniki, odstawcie je na bok do zastygnięcia masy lukrowej. PODANIE Pierniki są mocno korzenne, lekko gryzą w język za sprawą przypraw i są bardzo chrupiące. Dobre do jedzenia już po wystudzeniu, lecz drugiego i trzeciego dnia nabierają „mocy” smaku. Pewnie długo zachowują świeżość, lecz ciężko to sprawdzić, gdyż za szybko znikają. Jeśli postanowiliście zrobić je w formie Claptrapów

Nerds Kitchen
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 247

czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy na stolnicy ciasto na grubość palca Wycinamy szklanką krążki Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy(...)pestek moreli, migdałowe) +  asortyment dla domu  (papiery, folie, serwetki, odświeżacze, proszki do prania itd) +  asortyment dla zwierząt  (żwirki itd) +  produkty kosmetyczne Pączki są bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste

Wypisz Wymaluj
Puszyste pączki 427

około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki smażyć(...)Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około

Gospodyni Miejska