pasteryzować na sucho tj. wystudzić do góry dnem. Uwagi: * zawartość cukru można jeszcze zmniejszyć zamieniając cukier żelujący na pektyny jabłkowe, * pozostały miąższ rabarbaru można użyć do innych deserów, * dżem można też przygotować z całego rabarbaru (sok i miąższ) odpowiednio zwiększając ilość środka żelującego i cukru . Kwiatostany męskie Syrop sosnowy niskosłodzony Tkaniny lniane Kardelen
SzczyptaSmaQCzapeczki Marshmallow Chcesz sprawić dzieciom nie lada frajdę i słodką ucztę?! Przygotuj czapeczki Marshmallow! Nakład pracy niewielki, w radość i szeroki uśmiech na twarzy gwarantowane! Jeśli
Moje Qulinariamiasto na kwiatowe zbiory. Jeśli nie zdecydujecie się przygotować pysznej nalewki z kwiatów czarnego bzu , to zachęcam do przygotowania syropu. Aromatyczny, słodki, idealny jako dodatek do lemoniady, drinków czy deserów. Prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmęskich kwiatostanów. Sami decydujecie, czy użyjecie więcej soli czy więcej sosny, w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników. Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla. Możecie ją też dodać
SzczyptaSmaQjest piękna pogoda :) Mój "Oritkowy" ;) shake zrobiłam pierwszy raz właśnie we wrześniu, akurat tego dnia nie było zbyt ciepło, ale miałam ochotę na coś na "pobudzenie" :) idealny napój na deser po obiedzie lub kolacji - chłodny, orzeźwiający i przepyszny! Mięta podkreśla smak shake'a i nadaje mu niesamowity akcent. Znowu Orito - wiem :) ale ja lubię tego typu markizy :) Składniki
Kolorowy Przepisowniklodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego do sernika). Miałam inaczej go spożytkować, ale Mąż był w domu i poprosił o naleśniki "ze srem" :P na deser po obiedzie - zgodziłam się, bo szybko się je robi (na pewno szybciej niż to co planowałam), a dawno nie robiłam z serem. Mężowi zrobiłam przyjemność, ser się nie zmarnował
Kolorowy Przepisownikkiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji
Milion SmakówAromatyczne, nie za słodkie, owocowe mufinki z migdałami stanowią pożywny posiłek zarówno jako drugie śniadanie jak i popołudniowy deser do kawy. Najlepiej smakują na ciepło. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia: Przepisy z serca domu
Milion SmakówSzybki deser na lato. Klasyczną wersją są u mnie truskawki i rabarbar, ale można dodać inne według swoich upodobań. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Składniki podane są orientacyjnie, gdyż nawet kruszonka jest u mnie wyjadana na surowo
Milion SmakówProsty, zdrowy, szybki pomysł na przekąskę w sezonie malinowym. Sprawdzi się zarówno jako dodające energii drugie śniadanie jak i poobiedni deser
Milion SmakówKoktajl na bazie awokado? Teoretycznie nie brzmi to może zachęcająco, ale dzięki dodatkom (głównie banana) stworzymy pyszny, gęsty deser stanowiący zdrową i dodającą energii przekąskę w ciągu dnia
Milion Smakówszybki deser do obiadu po pracy albo zimny dodatek do kawy na weekendowe popołudnie. Pasuje też do wszystkich innych okazji kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego o ciekawej kompozycji smaków. Przepis zainspirowany "Owocowym pucharkiem" z truskawkami z gazetki "Ogrodowe party" Food & Joy sklepu Alma
Milion SmakówSezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru
Milion SmakówPyszny deser w porze jesiennej. Prosty do zrobienia, choć nieco czasochłonny. Smak jednak wynagrodzi odrobinę czekania
Milion SmakówNajsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone. Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy
Milion Smaków