Stół z dobrym nastrojem 205Odżywały wspomnienia. Dbało się o jego wygląd - zawsze był obrus i kwiaty. Posiłki musiały mieć odpowiednią oprawę i to nie tylko obiady, ale także wspólne herbatki i desery. Wszystko to z domu rodzinnego przeniosłam do własnego i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Herbatka z kubeczka w sweterku, zaparzona malutkim imbryczkiem ma zupełnie
Maminek kulinarny
Sałatka owocowa 388Zdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać
Maminek kulinarny
Parowce 168Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk: -2 szklanki mleka -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1 jajko -2 łyżeczki cukru -szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki
Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 194Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy
Maminek kulinarny
Truskawki w syropie 237Truskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki
Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 212podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot. Smacznego
Maminek kulinarny
Wiśnie drylowane 240spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów. Składniki: -6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg ) -2 kg cukru Wiśnie płuczemy i odsączamy. Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni
Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 226naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę
Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 253Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy
Maminek kulinarny
Kawa mrożona 170espresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być pysznym deserem) i zalewamy spienionym mlekiem. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do mleka kawę. I gotowe
Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 206moja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi
Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 218kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka
Smakowity Blog Kulinarny
Większa sprawa - tort 206oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której
Pożeraczka, czyli raz adobrze