La Rotisserie 200dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah 2010. I oczywiscie deser - sorbet Earl Grey z bezą truskawkową i Mülheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008. To była uczta dla podniebienia i dla oczu. Wspaniałe dania uzupełnione świetnym doborem wina, dbałość o szczegóły, w tle muzyka
królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 179bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których producentem jest firma Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu
królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 184regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów. Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino
królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 181dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny. A do niego sorbet z wiśni nadwiślanki (jak nikt nie słucha to przyznam się – zjadłam kilka porcji
królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 221dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni
królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 192tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede mną pojawiło się ciasto orzechowo-miodowe – nic dodać
królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 188/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc
królestwo garów
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 245tendencją do odcieni granatu. Dominują w nim aromaty jagód i wiśni jest aksamitne w smaku z miękkimi taninami. To samo wino użyte zostało do przygotowania tego kurczaka. Do deseru Michał Jancik zaproponował Asti Spumante DOCG 2013 Wszystkie produkty, użyte podczas warsztatów, pochodziły ze sklepów sieci Lidl
królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 193dania, Intermezzo – w muzyce krótki przerywnik, w kuchni przerywnik między daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe
królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 197Niestety mój tort jest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale … No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;) No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii
królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 211Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California 2013 Gnarly Head Old Zin, Lodi 2012 Deser z czekolady Valhrona* Branzin Old Vine Zinfandel, Lodi 2012 Degustowaliśmy na zaproszenie California Wines i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich . *Valrhona to najbardziej popularna z najlepszych marek czekolady, znana w Polsce
królestwo garów
sushi lodowe i Filippo Novelli 213tytułów i wyróżnień zdobytych w polskich i światowych konkursach, między innymi brązowego medalu w Pucharze Świata w Lodziarstwie 2014 w Rimini. Podczas spotkania Aleksandra Sowa zaprezentowała konkursowe desery
królestwo garów
Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 201mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny, nie przegotowany, w środku delikatnie różowy. Dobrze skomponowane danie. 3. BISZKOPT, CYTRYNA, BEZA – cytrynowy, odświeżający deser. Wszystkie dania eleganckie, lekkie, dopracowane i co najważniejsze smaczne. Jeżeli pozostałe dania są równie dobre, to na pewno warto odwiedzić Le Victoria Brasserie Moderne
królestwo garów
Tarta z granatem 264niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić przed nałożeniem kremu – jest wtedy miękki i delikatny lub z 10 minutowym pieczeniem – na chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników
Ciastkozercy
Biało-czarny mus czekoladowy 237Dzisiaj coś na słodko czyli coś co lubi prawie każdy. Ciężkie tłuste i kaloryczne. Czasami każdemu z nas należy się coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest
Full Smaku