sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty
Rozpustne gotowanieDziś zaserwowałam niesamowicie smaczny deser. Były to pieczone jabłka, ale w wersji na bogato ;) Wypełnione dżemem truskawkowo-różanym, przykryte waniliowym kremem, zapieczone pod delikatną pianką... pyszne!!! Najlepsze na ciepło. Polecam!!! Składniki na jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką na 4 porcje: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 l wody 4 łyżki dżemu truskawkowo-różanego lub innego NA WANILIOWY
Rozpustne gotowanieDziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią i cynamonem. Pycha! W sam raz na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam! Składniki na ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Berliso z pieczonym jabłkiem) : 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki mleka ziarenka z połowy
Rozpustne gotowaniepotrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki
Rozpustne gotowaniekarmelowy ma intensywny, wyrazisty smak i jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Jest przygotowywany na bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo
Rozpustne gotowaniepyszne co nieco, a mianowicie soczyste babeczki jagodowe z rabarbarem. Niebo w buzi! Kompozycja słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru bardzo nam smakuje, do tego jeszcze czapa bitej śmietany i deser gotowy ;) U nas jednak cieszyły się tak ogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek
Rozpustne gotowanieDziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie może się nie udać. Polecam, póki sezon na rabarbar jeszcze trwa. Składniki na clafoutis z rabarbarem: 600 g umytego, osuszonego, pokrojonego w 2-3 cm kawałki rabarbaru 100 g cukru
Rozpustne gotowaniespaghetti z białym serem i owocami lata- kompozycja pełna zdrowia i kolorów :) Ostatnio jest to moje ulubione danie na kolację- szybkie, pożywne i mega smaczne- ale jako wartościowy deser również będzie świetnym rozwiązaniem :) Jeżeli mogłabym coś doradzić w kwestii sera, to polecam wybrać twarogowy ser typu włoskiego, gdyż jest bardziej maślany, nie ma tego kwaśnego posmaku jak tradycyjny twaróg
Kraina Miodem Płynącasię zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach. Gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przepyszne jabłka w cieście, to nazwa nie na wyrost. Na śniadanie, drugie danie, deser, czy kolację. Szybko, prosto, pysznie i niedrogo. Z powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować, a gwarantuję, że warto. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoPrzepyszny deser , mój własny wymyślony . Skomponowałam go siedząc w kuchni i myśląc co by tu innego zrobić . Truskawkowe wzgórza składniki : 4 serki Almette Fruit z morelą i Wanilią ( 600 g ) śmietana 400 ml Agar 2 łyżeczki Dodatkowo: truskawki 300 g 200 g wody agar 1 łyżeczka ksylitol 2 łyżki
Różowa kuchniajuż ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam owocowe frużeliny. Można jej jeść od razu po przygotowaniu jako owocowy kisiel lub zamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców
Pyry na Gazdzieła: Arbuza miksujemy w blenderze, przelewamy do szklaneczek, dodajemy kostki lodu i listki mięty. Arbuzada najlepiej smakuje schłodzona ;) W takie upały arbuz stanowi także świetną przekąskę i odświeżający deser. Jeśli szukacie sposobu na przechowywanie plastrów arbuza w lodówce - polecam Wam naczynia polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl/. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni obecnie gości
Spektrum Smakuwtedy Smoothie! Różnorodność smaków i kolorów, jaką można uzyskać, bawiąc się sezonowymi owocami i warzywami jest olśniewająca! Na dziś polecam wam smoothie jagodowe! Idealne jako śniadanie, lunch lub deser! Składniki: (na 2 porcje) 2 garści jagód 1 duży banan lub 2 mniejsze 1 awokado 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dzieła: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i taaa daa! Gotowe
Spektrum Smakupołączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu aby pisać maszynkę na listę rzeczy do kupienia przy najbliższej możliwości, haha. Do cierpliwych świat należy!:) Składniki na trzy pucharki 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka
ciastkarnia na kruchym spodzie