deser - 61894 przepisów (strona:1387/4127)

Pierożki z suszoną śliwką w sosie waniliowym 112

Chodziły za mną już od dawna, jadłam podobne kilka lat temu podczas Bardzo Ważnego Wyjazdu Służbowego, podane zostały jako deser. Sos był karmelowy, na pewno lepszy niż waniliowy, bo bardziej wyraźny w smaku. Ale waniliowy też jest jak najbardziej OK. Czytaj więcej

bistro mama
Balętynki 237

bardzo mi się spodobało :) W dodatku wczoraj odwiedził Hanię pierwszy poważny kawaler, po jego wyjściu oświadczyła, że kocha go prawie tak mocno jak mnie, więc niech będzie... słodki deser na Balętynki. Czytaj więcej

bistro mama
Pain-au-Chocolat Pudding 139

Teraz już wiem nie tylko jak wygląda, ale i jak smakuje :) Obłędnie rozpływa się w ustach i idealnie łączy trzy smaki: maślany, waniliowy i czekoladowy. Pudding można serwować jako deser, ale chyba lepiej sprawdzi się podany na śniadanie. Zapraszam więc do słodkiego leniuchowania. W końcu po STUTYSIĘCZNYCH odwiedzinach na blogu każdemu należy się mały odpoczynek :) Dziękuję za to! Czytaj więcej

bistro mama
Pavlova z mascarpone i truskawkami 19065

przypadku jakikolwiek komentarz jest zbędny. Przebierałam nogami, tak czekałam na ten deser. Ale już jest! Tzn. już go nie ma..., bo dziś zniknęły ostatnie dwa kawałki ;) Czytaj więcej

bistro mama
Dzisiaj w kuchni kibicuję kolorom włoskim ;) 125

się złożyło, że dziś u mnie deser w barwach kuchni włoskiej. No prawie...bo gdzieś między biały a zielony wkradł się jeszcze smak waniliowy. Szaleństwo Euro 2012 rozpoczęte, a mnie ogarnia smutek, bo nikt ani słowem nie wspomina, że dziś również wielkie święto polskiej siatkówki. Nasi siatkarze i siatkarki grają mecze w Lidze Światowej. Ja wiem, że piłka nożna rządzi

bistro mama
Deser z truskawkami i mascarpone 602

Deser niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jak na czas mu poświęcony - zaskakuje swą urodą ;) Jedynym minusem jest potrzeba pozostawienia go na kilka godzin w lodówce. Musi stężeć i warstwy muszą wchłonąć wzajemnie swoje smaki. Jeśli nie chcecie moczyć biszkoptów w alkoholu, można nasączyć ciasteczka w herbacie z dodatkiem sporej ilości soku cytrynowego. Najważniejsze, żeby nie były mdłe i zbyt słodkie

bistro mama
Crème brûlée 164

Uznawany za jeden z najlepszych deserów świata. Elegancki, szlachetny, a jednocześnie składający się z zaledwie kilku prostych składników. To przecież nic innego jak wzbogacony o dodatek kremówki kogel-mogel, które moje pokolenie pamięta z dzieciństwa. I zapieczony. Właśnie cały urok tkwi w tzw. "pukaniu łyżeczką w skorupkę", która przy okazji tej czynności powinna wydać charakterystyczny dźwięk. Czytaj więcej

bistro mama
Tarta podwójnie czekoladowa z bezą włoską. Blogerzy z pomysłem. 161

stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić z jej ilością. Kiedy jednym z zadań w ramach współpracy z marką Tefal okazało się przygotowanie deseru, nie miałam wątpliwości, że będzie to coś mocno czekoladowego. Czytaj więcej

bistro mama
Muffiny bananowo-truskawkowe 175

Weekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pleśniak ze śliwkami 273

Sezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Prosty deser budyniowy a'la szarlotka 179

Dzisiaj dla odmiany typowe, jesienne smaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki):   na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego

Kuchnia Ellie
Bananowy desernik na zimno 243

lodówki na czas stężenia. Warstwa bananowa - banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową. Polewa - cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru.  Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Ciasto baaardzo czekoladowe 486

aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą. Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy. Filed under: żarło powszednie Tagged: ciasto , czekolada , deser , kakao , miód , whisky , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Sos truskawkowy do deserów 150

lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 159

może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut! Składniki 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny 100 g cukru

Słodkie Przyjemności