Pavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej słodko-słone wcielenie: z truskawkami, golden syrupem (lub miodem, jak wolicie) i pistacjami! Swojego czasu nie lubiłam się z bezami, bardzo. Ale postanowiłam je okiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jego gęstością dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj. Składniki: (na około
KreatywnePinyskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy
Domowy Smak Jedzeniabananowy na bazie kaszy manny to idealna propozycja na deser lub na śniadanie. Pożywny i smaczny. Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru ( lub według własnego uznania) sok z połówki cytryny 3 banany Wykonanie: Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i gotować na małym ogniu , stale mieszając. Kaszka lubi się przypalać. Kiedy będzie już gęsta
O kuchni z uczuciemszlachetniejsza odmiana budyniu na mleku lub śmietance, żółtkach, z pyszną karmelową skorupką na wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru. Krem kataloński różni się od zwykłego crème brûlée niezwykłym, bardzo intensywnym, cytrynowym akcentem i aksamitną konsystencją, moim zdaniem delikatniejszą niż we francuskiej wersji
Kuchnia Prezydentowejtruskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza, to ta propozycja sprawdzi się zarówno jako deser, śniadanie lub kolacja :) 4 porcje po 250 ml: * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce) * laska wanilii- 1 szt. * kakao- 2 łyżki * syrop klonowy- wedle uznania
Kraina Miodem Płynącamożna przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny
SzczyptaSmaQPrzedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam! Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami
paapilotkaajerzyków. W brew pozorom, choć mieszkam w mieście, mam tu bardzo cicho i spokojnie. W takie ciepłe popołudnia na moim balkonie lubię raczyć się czymś dobrym. Tym razem to deser znany i nieznany. Dla mnie to kolejna odsłona mojego ulubionego crème patissière. Ponieważ tym razem zrobiony na mleku ryżowym, dla moich dzieci okazał się wyzwaniem. Nauka nowych smaków czasem idzie
Przysmaki KarolkiOrzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie
Tradycyjna Kuchniababci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki: 1 jajko 300 ml kefiru 1/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej
Wanilia i Kardamonbazarze) nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Zmiksowane i lekko doprawione truskawki w połączeniu z kremowym serkiem i płatkami czekolady to prawdziwa eksplozja smaku, wręcz idealna na letni deser. Potrzebne nam: - około 60 dag truskawek - 3 łyżeczki miodu - spora szczypta imbiru - 1/2 szklanki wody - pół laski wanilii - serek homogenizowany o smaku waniliowym (ale może też być np. kokosowy) - odrobina
W poszukiwaniu inspiracjiTruskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tarta z truskawkami i budyniem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, szczególnie w upalne dni gdy nie mamy ochoty długo stać przy kuchni Ja użyłam budyniu z paczki, oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić swój domowy, bo taki zapewne najlepiej smakuje. Ja niestety nie miałam
Marta GotujeDawno temu mama przyniosła od sąsiadki sadzonkę malin. Gdy pojawiły się pierwsze owoce byłam zaskoczona. Były to czarne maliny ogrodowe. Każdy kto próbuje u mnie deseru lub wypieku z tymi malinami jest pewny że to tradycyjne leśne jeżyny ale od razu tłumaczę że to czarne maliny Kolor i kształt mają jak jeżyna za to w smaku są pomiędzy czerwoną maliną
Kuchenne Wariacje