Nie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa Kuchniakokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać drobnych wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy czekoladę, dodajemy śmietankę i na małym ogniu mieszamy(...)minut do lodówki, po tym czasie warto go zostawić jeszcze na chwilę w cieple nabierze wtedy lżejsze konsystencji. Podajemy z pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (ich lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz deseru) i listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiJuż od dawna chodził za mną ten deser ale zawsze bałam się ciast z dodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów(...)oraz przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować, wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do lodówki aby stężała. Na wierzch poukładać owoce, zalać ostrożnie tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Artykuł Śmietankowa Charlotta z malinami i borówkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDziś zapraszam na pyszne brownie przygotowane na piwie Guiness, podane z waniliowym sosem i świeżymi malinkami :) Brownie inspirowane jest torcikiem ze strony Caketime . Zapraszam do przygotowań
My Culinary ArtDziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą
karmelowywrześniu zawsze robię weki z malin :) Od soku po dżemy, konfitury. Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów. Składniki: 1,5 kg malin 50 dag cukru W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy
Delicious TitbitsOstatni kilka dni spędziłam w łóżku rozłożona chorobą. Przez pierwsze dni nie miałam ochoty na jedzenie (ani na cokolwiek prawdę mówiąc), jednak kiedy poczułam się lepiej
Kolizje Smakówmalinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 laska wanilii
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek
Pause Gotowanie!Jedliście kiedyś nasiona chia? Jeśli interesujecie się zdrowym odżywianiem na pewno o nich słyszeliście. Dzisiaj prezentuję przepis z ich wykorzystaniem. Może być to pożywne śniadanie, lub zdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej? Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia mlekiem, a rano jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić mus malinowy i posiekać migdały. Najzdrowsze(...)przepis, a jeśli sami chcielibyście wypróbować nasiona chia ViVio zapraszam do ich sklepu internetowego. Są w bardzo przystępnej cenie! :) PUDDING Z NASION CHIA NA MLEKU RYŻOWYM Z MALINAMI I MIGDAŁAMI (RAW VEGAN) przepis autorski // 1 duża lub 2 mniejsze porcje ~40g nasion chia ViVio ~szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) ~opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy ~150g malin
chili & sugarTak się składa, że dzisiaj mnie jasny szlag trafia. Tak po prostu. Jak się nie uporządkuje kilka małych rzeczy to ma się do posprzątania cały burdel
My simple kitchen...Z DODATKIEM ULUBIONEGO MUSLI Na początek chciałabym zwrócić Waszą uwagę na BÓB ! Jest to skarbnica białka oraz witamin z grupy B, zawiera również
wege i kropkaczekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z zatopionymi kawałkami czekolady oraz orzeźwiającymi, lekko kwaskowatymi malinami. Ciasto dziecinnie proste w przygotowaniu, a smak niebiański - deser idealny dla fanów brownies, czekolady i malin. Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z Malinami) - Składniki: 170 g masła 90 g czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 3 jajka szklanka cukru cukier waniliowy
Słodka Stronapochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam w daleką(...)krem o lekkiej konsystencji. *Można usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyNiedziela powitała nas pięknym słońcem. Na szczęście ciemne chmury poszły sobie gdzieś daleko i dziś można w końcu spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu W planach
365 dni dookoła kuchni