Na pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w
Na moim talerzuSKŁADNIKI Ciasto 300 g drobno startej marchewki 300 g drobno posiekanych migdałów 200 g cukru trzcinowego 80 g m ą ki pszennej 4
La grande e la piccola cuocaNie sądziłam, że to ciasto zrobi na wszystkich tak dobre wrażenie. Wyglądało pięknie i świetnie smakowało, było wilgotne nie za słodkie, idealne do kawy. Na plus
PychotkaaaNa zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie
Monia miesza i gotujeNa pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w
NA MOIM TALERZUOdwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z
Moja DelicjaPavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka(...)przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h. Masa: żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone. Wiśnie: Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut. Przełożenie: Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia
PychotkaaaNiesamowicie pyszne czekoladowe babeczki z bezą oblaną rozpuszczoną czekoladą. Błyszczące czekoladowe babeczki na niedzielę. Słodka beza przypomina ciepłe lody, więc babeczki można najpierw zlizać, a potem
codojedzeniaprostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy to klasyka, która jest jednocześnie piękna, jak i ekologiczna i naturalna. A w obecnych czasach trend na ekologię rośnie w siłę.Poza tym drewniane przybory kuchenne kojarzą mi się z wiejską chatą, gdzie jeszcze drewnem pali się w angielce, w rogu stoi piec kaflowy, a obok niego(...)zainteresowanie na Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie.Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego bądź deseru, inspirowanego kuchnią ludową, gdzie użyjecie produktów regionalnych, ekologicznych i wysokiej jakości. Dodatkowo każdy musi uzasadnić, za co lubi ludową kuchnię, zdradzić czym się zainspirował i co skłoniło go do udziału
W kuchni Karmel-itkiSernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś dopadła mnie ochota na coś bardzo, bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la
Healthy food explorerPiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenBardzo proste i mocno kakaowe ciasto, które uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam! Ciasto
Tagebuch po polskusłowa w tym temacie. Kilka pomysłów chodzi mi jeszcze po głowie. Tym razem kwaśne łodygi znalazły się wraz z jabłkami pod warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru(...)kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem. * Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier
Smakowity Blog Kulinarnydeser i kolację. Dzieci z pewnością również w nich zasmakują :) Zapraszam również po inne moje przepisy na placki. LINK Wartości odżywcze: (bez odżywki białkowej) 461 kcal B 16 g W 49 g T 22 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -50 g mąki orkiszowej -30 g odżywki białkowej (można pominąć) -woda -pół łyżeczki proszku do pieczenia
zdrowo i aktywnie