dekoracje - 3179 przepisów (strona:48/212)

Kawa jagodowo-jogurtowa (na zimno) 316

ewentualnie można trochę przechylać szklankę). Zimną kawę mieszamy z resztą jogurtu naturalnego i ostrożnie wlewamy (najlepiej też łyżką) do szklanki. Utworzą nam się ciekawe i efektowne warstwy. Kawę wykańczamy dekoracją z bitej śmietany i opcjonalnie jeszcze jagodami z sokiem. Można dodać listek mięty. Koniecznie zajrzyj też do etykiety KAWA NA WIELE SPOSOBÓW , znajdziesz tu kilka innych przepisów na kawę/nap

Kolorowy Przepisownik
Zupa szczawiowa – smak wiosny 189

szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 litry bulionu 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę   Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź

Ugotowane pozamiatane
Różowe placuszki (buraczane) 171

mały, upieczony burak (waga po obraniu 70 g) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 jajka cukier puder do dekoracji Upieczonego buraka (tutaj znajdziesz przepis JAK UPIEC BURAKI ) obrać ze skórki i przełożyć do kielicha blendera. Wlać maślankę i całość zmiksować ze sobą. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić

Ugotować
Sałatka tatarska z jajkami 376

puszka groszku zielonego – 6 ogórków konserwowych – 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% – 3/4 szklanki majonezu – sól, pieprz do smaku – zielona pietruszka do dekoracji   Wykonanie: – Jajka kurze gotować 10 minut a przepiórcze 5 minut. Zalać zimną wodą i obrać. – Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony

To co kocham
Ciasto Oczy sowy 283

wiórków kokosowych 250 ml mleka szklanka cukru Dodatkowo: marmolada 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżka kakao opakowanie biszkopcików (150 g ) czekolada do dekoracji Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 186

masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki  3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji   Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc

Różne smaki w kuchni
Kremowy torcik z gruszkami 172

łyżek cukru 1,5  łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta)  1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną

Różne smaki w kuchni
Mazurek przekładany 233

oczyszczonej Masa grysikowa: 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki grysiku (drobnego, błyskawicznego) 200 g masła (1 kostka) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego kieliszek rumu lub żubrówki Dekoracja: 100 g migdałów 10 sztuk migdałów blanszowanych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować

KuchniaWeDwoje.pl
PIEROGI Z JAGODAMI 128

wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka wchłonie 1 łyżeczka oliwy (ewentualnie) szczypta soli  dodatkowo: śmietanka lub masło do polania jagody do posypania listki melisy cytrynowej do dekoracji 1 łyżka masła do gotowania   PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wsypujemy mąkę do miski, oprószamy szczyptą soli, dodajemy żółtko i ewentualnie łyżeczkę oliwy, na początek wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody

Moja Książka Kucharska
Mleczne rogaliki z czekoladą 303

świeżych drożdży   Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta cukier do smaku   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji   Wykonanie:   Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia

Smak mojej kuchni
Rogale marcińskie 153

nadzienie: 250g białego maku 120 g cukru 100g miodu 50g migdałów 50g orzechów włoskich 40g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 biszkoptów okrągłych, pokruszonych 2 jajka Na dekorację: szklanka cukru 2-3 łyżki gorącej wody garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Wykonanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i powstały

Smak mojej kuchni
Tartaletki z pieczarkami 148

dalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki

Smak mojej kuchni
Sernik z truskawkami na zimno 181

łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego kilka świeżych truskawek Na polewę: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) łyżka masła Dodatkowo: kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej

Smak mojej kuchni
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami 152

śmietany 36% 1 łyżka pudru bazylikowego 125 g kremowego serka (smak naturalny) Apetina Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 0,5 szklanki świeżych malin 0,5 szklanki borówek Bazylia do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Pralinki z mleka w proszku (4 składnikowe) 906

mających w szafce mleko w proszku  Składniki: 150g mleka w proszku 150g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji (ok. 40g) + duża łyżka masła Wykonanie tradycyjne: Włożyć wszystkie składniki do miski (poza czekoladą) i zmiksować na gładką masę. Toczyć kulki. Ułożyć na talerzu i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką

Mania Wypiekania