Mazurek migdałowo-kajmakowy 209rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka z 1/2 laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem
Smakołyki Asi
Kruche Ciastka Wielkanocne 177każdy z nich przez chwilę mógł uśmiechnąć się czy to na głos czy tylko nieśmiało w głębi sercu. Następnie najmłodsi dostaliby nie pomalowane wraz z elementami do samodzielnej dekoracji aby mieli radochę z możliwości pobrudzenia się i stworzenia swoich małych ciasteczkowych dziełek. Przecież obdarowywanie sprawia większą radość niż otrzymywanie :) ...a kiedy dopadła by nas chandra
Gotowanie...to proste !
Szarlotka królewska 254masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać
Tagebuch po polsku
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 171waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego . Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda
Moja smaczna kuchnia
Szynka z pastą jajeczną 173chrzanowego farszu . Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka obrać, drobno pokroić. Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek, majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, przeciąć
Ugotować
Pistacjowa babka na białkach 266Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się
Smakołyki Asi
Tort kokosowy ala Raffaello 428przykrywamy ostatnim blatem, który lekko dociskamy. Ostatni blat-górę naszego tortu- nasączamy herbatą. Górę oraz boki tortu smarujemy pozostałym kremem-ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu obrzucamy migdałowymi płatkami. Na górze tortu układamy kuleczki Raffaello. Jedną na samym środku-a pozostałe wokół krawędzi góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Ubijamy śmietanę (200ml
Domowe Torty
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 173wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki
Mania Wypiekania
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 165pieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 207płatków ryżowych 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny olej do smażenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M leko zagotuj, na wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj ciągle mieszając około 3-4 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą
Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka kruche, maślane, orkiszowe 201uśmiechnął wracając do domu po ciężkim dniu. Powstały właściwie bez okazji, ale zastąpiły wiele słów. Bo czasami potrzebny jest tylko drobiazg... Moje kruche ciasteczka nie są idealne. Szczególnie ich dekoracja pozostawia wiele do życzenia bo ja po prostu nie mam cierpliwości do malowania lukrem. Świąteczne pierniczki zwykle są bez ozdób bo szkoda mi na to czasu. Poza tym nie mając
Smaczna Pyza
Babka piaskowa dwukolorowa 313mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 kostka margaryny (250 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao cukier puder do dekoracji Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski i miksować, stopniowo dodając zwykły cukier. Ubijać tak długo, aż utworzy się gęsty, jasny krem. Następnie powoli wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną
Ugotować
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 230smażenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli Nadzienie: 500ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy dowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń,bananów i truskawek do dekoracji Przygotowanie: Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza). Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie
Swojskie jedzonko
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 227płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według którego będziemy tworzyć dekorację. Ja wzorowałam się na tym zdjęciu. Z jednego z biszkoptów wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej. Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu
kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 230składniki całkowicie się połączą. Ciasto wyjmij z lodówki i zdejmij obręcz formy. Pokryj równomiernie od góry polewą. Ciasto włóż z powrotem do lodówki na pół godziny, aby polewa zastygła. Dekoracja Górę ciasta posyp kakao. Nań ułóż trufle. Boki ozdób złotym pudrem przy pomocy pędzelka. Tort możesz podać od razu. Jeśli chcesz przechować go na później umieść go z powrotem
Food Square