Sezon grzybowy w pełni, stąd też na naszym stole pyszny i soczysty schab duszony w leśnych grzybach. Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach czasowych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoi stali goście - zarówno Ci blogowi, jak i odwiedzający progi naszego domu - zaobserwowali, że w ostatnim czasie z niekłamaną przyjemnością testuję wina marki Celebro, dzięki nawiązanej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaryżu i krówek Składniki ok 1 kg krówek (tych ciągnących się) 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 2 łyżki kakao (myślę, że można dać więcej, bo ciemne za jasne wyszły;) Krówki rozpakować z papierków - uwaga - przy tej czynności ich ilość może ulec drastycznemu zmniejszeniu!;) wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPaździernik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZ cyklu: Kuchnia dla zabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZnajomy podsunął mi pomysł na obiad, który robi się sam - wystarczy wyłożyć składniki na blaszkę do pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJak wspominałam w porannym poście, do pysznej receptury na schab w imbirowo - sojowym sosie, zaczerpniętej z bloga Zmień się na zdrowie, dodałam coś od siebie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiem, ale bedzie więcej światła. Może będziemy biegać, a jeść buzią... - No to przecież nie ma sensu! Biegać się nie da! A kto widział żeby jeść ustami! Przecież żywi nas pępowina. - No ja nie wiem, ale zobaczymy mamę, i ta się bedzie o nas starać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:) nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWydawać by się mogło, że żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzy zdarzyło się Wam zastanawiać, co może być romantycznego w fasoli? Mnie się zdarzyło. Konkretnie wczoraj. Jeszcze konkretniej w związku z wyzwaniem, jakie postawiła przede
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała