ryba przyniesiona przez kogoś. Kiedy jakiś czas temu naszła mnie ochota na łososia w galarecie zrobiłam go niedużo a i tak w perspektywie miałam jedzenie go przynajmniej 2 dni. Dam radę, myślałam :)I tutaj mój Żarłoczek wkroczył do akcji. Patrząc jak nakładam sobie na kolację kawałek ryby zapytał czy mógłby spróbować bo wygląda tak apetycznie. Dobra jestem więc pozwoliłam
Smaczna PyzaMiałam nie pierniczyć w tym roku. Miałam być twarda i nie dać się ponieść piernikowemu szaleństwu i co ? Ano, miało być fajnie a wyszło jak zwykle - złamałam się na dwa dni przed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim
Smaczna Pyzaszykuję specjalnej kolacji z tej okazji, nie kupuję prezentów i nie oczekuję fajerwerków, ale i u mnie pojawiły się różowości.No cóż, niby nie lubię tych walentynek a jednak dałam się wkręcić... znowu... Żarłoczek mrucząc z zadowolenia powiedział, że takie bardzo czekoladowe babeczki z kremem są przepyszne więc było warto. Przecież Go kocham, paskudnika jednego ! :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWielkanocne wypieki" zakończony. Napłynęło wiele ciekawych zgłoszeń na mniej lub bardziej świąteczne słodkości, za które bardzo Wam dziękuję. Często oglądając zdjęcia i czytając przepisy żałuję, że nie da się spróbować choć kawałeczka.... A może kiedyś zrobię konkurs, na który trzeba będzie przysłać kawałek ciasta żebym mogła ocenić organoleptycznie ? To by dopiero była zabawa ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakulinarny, w którym była mowa o figach i tak mi zrobili smaka, że postanowiłam je kupić i przygotować.Składniki:- 2 figi- 2 łyżeczki miodu- 4 łyżki ulubionego likieru (ja dałam wiśniowego)- 2 szczypty cynamonu - 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Figi nacinamy na krzyż i delikatnie rozchylamy boki. Do wnętrza każdej z fig wkładamy po łyżeczce miodu i umieszczamy
Zainspirowana w kuchnijest do kupienia pod sprytną nazwą cukier wanilinowy. Myślałam, że to praktycznie żadna różnica, aż do chwili gdy wreszcie spróbowałam zrobić swój własny cukier waniliowy. Teraz już napewno nie dam się nabrać bo różnica jest ogromna. Zachęcam Was do spróbowania.Składniki:- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu- 1 laska waniliPrzygotowanie:Laskę wanili przekrawamy na pół i zeskrobujemy
Zainspirowana w kuchnitorebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki:- 4 pomarańcze- 1,5 łyżki żelatyny- 1 łyżka cukru- połowa tabliczki czekolady mlecznejPrzygotowanie:Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych
Zainspirowana w kuchnikostka masła (200 g)- 100 g cukru pudru- 3 żółtka- odrobina mlekaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy w folię i odtawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut
Zainspirowana w kuchniomega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:)Zaczynamy Składnikiokoło 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza1 jajkopół paprykipół cebuli2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczeniasól, pieprz, cebulakoperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.Do ryby
Smaki EdytyTruskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:)składniki:2 garście młodego szpinaku6-7 dużych truskawek100 g fety lub innego serka sałatkowego 2 garście pestek dyni2 łyżki sosu balsamicznego3-4 łyżki oleju1 łyżeczka mioduSkładniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć
Monia miesza i gotujelawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć z ilością - lepiej więc dać mniej niż za dużo i potem podzielić się deserem z okolicznymi ptakami ;) Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
sama złodyczjuż w momencie wgryzania się? Ha, wiedziałam! Jeśli jeszcze kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: śmietanka 36% szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka
sama złodyczrobiliśmy je sami ;) Drugim powodem jest większa wilgotność, dzięki czemu chleb dłużej zachowuje świeżość. Przy mojej, hurtowej ostatnio produkcji doceniam to tym bardziej - chociaż bardzo byśmy się starali, nie da się wsunąć dwóch sporych bochenków w ciągu dnia. Składniki (2 chleby): 2,5-3 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki wody szklanka śliwek suszonych 3/4 szklanki płatków owsianych pół szklanki
sama złodyczgrę wchodziły z natury śmierdzące potrawy. Smakosze kalafiora czy brukselki musieli się wykazywać niezłą inwencją twórczą przy gotowaniu, jeśli chcieli żyć w przyjaźni z bracią studencką z danego akademikowego piętra. Zabite często na amen okna korytarza nie dawały przecież szans na swobodną wentylację. Oto jakich metod się chwytano, aby pozbyć się niechcianych woni kuchennych: KALAFIOR – Przed wrzuceniem kalafiora
Grunt to przepis!żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam) 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać drewnianą Długą Łychą przy wykorzystaniu
Grunt to przepis!