dania - 3000 przepisów (strona:137/200)

Rogaliki nadziewane czekoladą 199

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej42 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki oleju1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cukru

Praktyczna pl
Pavlova - beza... 149

wierzchu, a delikatna i miękka w środku. Cudowne odkrycie lat 20-tych. Nazwa tego deseru pochodzi od znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Do dziś nie można rozstrzygnąć sporu czy dany deser pochodzi z Australii czy Nowej Zelandii. Jeśli chodzi o przepis i jego wykonanie, to o dziwo jest bardzo łatwy, tylko trzeba dużo cierpliwości. Ja straciłam na nim jeden mikser

Zainspiruj się kuchnią
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 760

Nieprzepisowo. Śmiałam się pod nosem, przeglądając statystyki, że wpisy z tej serii mają więcej wejść niż kulinarne. Starałam się pogodzić dotychczasową konwencję bloga z rzeczywistością. Gotowanie z "Lucjankowaniem". No, da się. Bo i o karmieniu piersią pisałam. O diecie matki karmiącej. O diecie przy ćwiczeniach. O powrotach do normalności. Niejednokrotnie Młody był moją kulinarną inspiracją, chociażby poprzez swoje

bastalena
Konfitura z aronii 262

gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodajemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, ja dałam papierówki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania musimy już konfiturę pilnować i mieszać ją cały czas aby się nie przypaliła podczas wysmażania jej na małym ogniu, robimy to aż konfitura

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 214

cieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać"- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał

bastalena
1516. Zupa "gulaszowa" 263

łyżki kaszy jęczmiennej  sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 380

Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 431

Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło

OstryKęs
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 455

takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty

Smaczne Zdrowe
Moja Słodka Pavlova 239

polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;)  Pozdrawiam Was serdecznie i życzę słodkiego, słonecznego weekendu

Sajkofanka smaku
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 292

Witamy! Czy Wy też emanujecie energią w te piękne, słoneczne dni? Bo my bardzo! Uśmiech aż sam niesie się na usta(;  Dzisiaj, krótko i na

Symfonia Smaków
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 191

kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów.  Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe

Przysmaki Karolki
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 463

190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) 75g mąki pszennej 50g kakao 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek do pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowy tort kajmakowy 505

cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych 8 g cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli  Nastawić piekarnik na temperaturę 160 - 170ºC. Mąkę przesiać (dałam pól na pół mąki ziemniaczanej i pszennej), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W oddzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 1048

kropel aromatu waniliowego 1 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 210 g jogurtu naturalnego (użyłam mały jogurt activii) 0,5 szkl. oleju (dałam olej ryżowy) Dodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeże (pasują też truskawki, maliny

coolinarnastrefa.blogspot.com