pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych. No cóż...nie będę tego komentować. Jeśli jesteśmy brudni to raczej myjemy się, a nie spryskujemy(...)Jeśli zależy nam na uzyskaniu jak największej ilości smaku i wartości odżywczych, wtedy wkładajmy mięso do zimnej wody. Jeśli chcemy ugotować zupę, a z mięsa przygotować drugie danie (np. opiec kurczaka w panierce czy tez podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku. Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez paniki. Można
Codzienna kuchnia niecodziennakurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo(...)Sheraton (przy pl. Trzech Krzyży) w menu jest „sałatka cesarska” podawana w postaci rozłożonych na talerzu liście sałaty, ułożonych na niej kawałków kurczaka, kilku pomidorków koktajlowych i kilku stosowanych kromek pieczywa. Takie danie kosztuje bodaj 42 zł!!! I niestety smakuje mega przeciętnie … Nasza sałata Cezara jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca (pomimo niewielu składników) i dość
Niedzielny kucharzalbo tyle ile uznacie za stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2(...)chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć w Indiach im mniej przetworzony produkt dodany do dania tym lepiej)2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
W kuchni wieczoremBlueberry Corner by "jagodzianka" Kurczak w czekoladowym sosie mole to bardzo meksykańskie, klasyczne, wręcz popisowe danie. Gęsty, ciemny sos o słodkawym i pikantnym smaku, … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak w czekoladowym sosie mole pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerGulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która(...)czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy. Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Zapraszam
Trzeci talerzDzisiaj pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym. Lubie potrawy , ktore szybko sie robi, bo lubie dobrze i szybko zjesc ;). Z tym daniem jest tak samo ;) Potrzebna jest tylko wielka chęc skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójma pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykieta 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko
Słodkości i nie tylkoKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery FajeryKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajerytakże nie wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese? Podzielcie się wrażeniami w komentarzu. Artykuł Zupa
A to pestkaKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 100 g groszku cukrowego 1 podłużna czerwona papryka 1/2 brokuła sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie
czarrna od kuchniKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKurczak w marynacie z sosu meksykańskiego to szybka i smaczna propozycja mojego narzeczonego na codzienny obiad. SKŁADNIKI 1 kg filetów z uda kurczaka Marynata
słodki bratekKurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie
Jadło i czytadłoKolejne pyszne jednogarnkowe danie,tym razem kurczak i chorizo. Inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson,ale wersja taka bardziej moja. Składniki: 4 udka kurczaka 20-25 dag kiełbasy chorizo 2-3 duże cebule czerwone 2-3 ziemniaki na osobę 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/ 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
Niespełnione zdolności kulinarne