dania z grilla - 1362 przepisów (strona:62/91)

Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 117

razem w bardzo smacznej i chyba mojej ulubionej orientalnej marynacie. Trzymam je w przyprawach stosunkowo długo, bo stają się zwyczajnie bardziej aromatyczne. Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny(...)godzin do lodówki.  Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut na  grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i   buraczki . Smacznego

Gosia gotuje
Grande Grill - Steak house w Krakowie 218

Będąc teraz w Krakowie odwiedziliśmy restaurację Grande Grill , tzw. dom stekowy. Byliśmy bardzo ciekawi tego co oferuje restauracja w swoim grillowym menu i jak może wyglądać taki steak house! Miejsce znajduje się w bardzo dobrym położeniu, na samym starym rynku - zaraz koło Wierzynka ! Wchodząc do środka przechodzimy przez pierwszą część restauracji, na końcu której znajduje się duży przyciągający wzrok(...)tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał jak ma być wysmażony stek i dokładnie taki otrzymaliśmy do stolika. Drugim daniem głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super

Plate of Joy
Domowe Burgery Wołowe 141

burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Burgery 500 g mięsa mielonego (wołowego) 1 szt. cebuli 1 łyżeczka soli (do smaku(...)należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy uformować duże i cienkie burgery) Burgery smażyć na patelni grillowej lub piec na grillu po mniej więcej 5 minut z każdej strony (w zależności jak chcemy mieć wypieczone, jeśli krwiste to krócej, jeśli dobrze wypieczone to chwilkę dłużej). Po usmażeniu kotletów burgery włożyć

Wypieki i Rumieńce
Pałki z kurczaka bejcowane miodem, musztardą i ketchupem 166

Kolejne danie z kurczaka i bejca, która za każdym razem inna zmienia jego smak z delikatnego poprzez orientalny, aż do bardzo ostrego. Dzisiaj raczej łagodnie z nutką orientu. Składniki: 6 pałek z   kurczaka Bejca: 1 łyżka płynnego miodu naturalnego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka ostrego ketchupu Pudliszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 10 goździków sól(...)odstawić do lodówki na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce z wyposażenia kuchenki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 60 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniakami, sałatą i  pieczarkami  z tego  przepisu....Smacznego

Gosia gotuje
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 154

Wątróbka drobiowa. To stały punkt w moim życiu. Stała się nawet tradycją. Przynajmniej raz w miesiącu z moją przyjaciółką przyrządzamy ją z cebulką i wcinamy, potem

Blondynka Gotuje
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 250

Kolejne danie wykonane przez nasze połówki;))Składniki; 4 piersi z kurczaka, 1 duża limonka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru(...)sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej lub elektrycznym grillu. Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu...Smacznego

Anioły w kuchni
Zapiekane ziemniaczki z sosem czosnkowym 191

domu możecie przyrządzić równie smaczne i to bez zbędnych ulepszaczy, chemii i innych "zdrowych" dodatków... Ziemniaki przeważnie każdy z nas ma, więc... do roboty ;) Ps. Ostatnio ktoś dopytywał o dania na kieszeń studenta... myślę że to żadnego nie "oskubie" z funduszy :) Składniki: 8 dużych ziemniaków 1 płaska łyżka soli 1 pełna łyżka przyprawy do ziemniaków Bella(...)pieczenia bądź sylikonową matą. Wkładamy do rozgrzanego do 200st C piekarnika i smażymy ok 20 minut na grzałce góra-dół, w międzyczasie raz mieszając. Następnie włączamy opiekanie lub grill i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz magi i pieprzu przygotowujemy sos czosnkowy. Podajemy na ciepło.   Przyprawę do ziemniaków znajdziecie

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z indyka 154

Kupiłam udko z indyka..zastanawiałam się co z niego zrobić...z początku były inne plany..ale czasem trza je zmienić..i tak oto zrobiłam gulasz..co

Moje domowe kucharzenie
Skrzydełka z kurczaka z grilla 164

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut - po 15 minut z każdej strony. Smacznego

Smak mojego domu
Kotlety mielone z piekarnika 1272

cebulę) + sól + pieprz ziołowy – dokładnie wymieszać – formować rozpłaszczone kulki – układać je na lekko natłuszczonej blaszce – piec w piekarniku – 15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni – następnie – przełączyć na grilla i piec jeszcze 10-15 minut, aż kotlety będą rumiane. Jeśli wysmaży się tłuszczyk, można go zlać do miseczki i będzie pyszny smalczyk do pieczywa… (obecność tłuszczyku zależy od rodzaju(...)ponieważ po to właśnie dodawany jest ziemniak, aby zastąpił bułkę i „związał” mięsko). Podajemy:  tradycyjnie, z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem lub na kolację, czy też jako danie na stół podczas przyjęcia… Od lat tak pieczemy kotlety i nie wyobrażam sobie by wrócić do  tradycyjnej dawnej formy… (wyobraźcie sobie kobietki kotlety bez ton tłuszczu, bez stania

Tradycyjna kuchnia inaczej
Tosty- z serem i pieczarkami 156

chleba tostowego z pełnego ziarna     6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki     1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla)     3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki     2 łyżki masła     keczup (opcjonalnie)    3 plasterki pomidora    świeży lubczyk(...)zapachem i śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna. Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Źródło: KLIK   Wysoka jakość w poręcznej formie Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne

ClauditteMissCooking
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 222

Latem, w takie upały sałatki są rewelacyjną alternatywą dla ciepłego obiadu, którego przy takich temperaturach jak teraz, po prostu nie da się zjeść. Bardzo lubię owocowe akcenty w sałatkach, często dodaję do nich mango, ananasa, jabłka czy truskawki. Tym razem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w plasterki o brubości ok. 0,5 cm. Delikatnie oprószyć chilli i brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić

DefinicjaSmaku
Barszcz czerwony 147

Kochani! Witam Was w ponury i „bez wyrazu dzień”. Warto nadać mu kolorystyki żywej, kolorystyki pozytywnej! Czerwień! Ogień! Moc! Po pierwszym grillu potrzebny detox...Burak to detox. Burak oczyści krew. Oprócz dużej ilości  witaminy C, B1, karotenu i witaminy P,    zawiera wiele makro- i mikroelementów;     jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu(...)rzeczy ...do rzeczy.... Zrobimy zupkę! Użyjemy do tego -barszcz czerwony- gotowe Danie Babci Zosi od  SYS -botwinka-gotowe Danie Babci Zosi od  SYS -3-4 buraki średniej wielkości -koperek suszony od  SYS -3 łyżki octu jabłkowego PONTI z oferty  Index Food Otwórz Dania Babci Zosi .  Są wyprodukowane z suszonych warzyw

Z Kuchni Do Kuchni
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 166

trzy steak housy tego wybitnego koszykarza. Odniosły one niewątpliwy sukces na rynku amerykańskim i to nie tylko za sprawą osoby koszykarza. Uznanie zdobyły one za sprawą serwowanych dań w tym dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi(...)się karmelizować, nieznacznie zbrązowieje. Mieszając powoli wlewać ocet balsamiczny. Gotując dalej zredukować o połowę, dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów

naRuszcie
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 141

Szaszłyki  warzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością  Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka  2 żólte papryki 2 czerwone cebule   Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku(...)nadziewamy na  przemian warzywa i mięso.Wszystko  smarujemy marynatą i odstawiamy na  2 godziny do lodówki.  Pieczemy przez  25  minut na  grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z  dipem czosnkowym .  Smacznego

Gosia gotuje