Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami. Inspirowałam się kolorową kuchnią
Przepisy AleksandrySezon grillowy już w pełni chciałam Was zachęcić do wypróbowania mojej SAŁATKI WIOSENNEJ (w kolejnym poście inna sałatka do grilla) jest lekka i świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, trochę koperku 3-4 łyżki majonezu sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować(...)obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, bądź w ósemki, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, sól, pieprz, majonez, gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie fit. Sałatkę można wzbogacić o rzodkiewkę
Kuchnia BeatySkładniki: 300 g świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów 2 czubate łyżki kaparów 3 łyżki zielonych oliwek 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oleju z
ClauditteMissCookingBardzo popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę
Buniabaje w kuchniWreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował, że czasu wolnego nie miałam prawie wogóle, więc fakt spędzenia weekendu u rodziców i wspólnego grillowania dał mi wiele radości. Razem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh
SMYKWKUCHNIjego zakończenie. Nieco inna, przywołująca myślą wakacje, wersji szaszłyka. Jak da mnie jest to super alternatywa, dla tego tradycyjnego. Wersja bardziej orientalna, można by rzec Hawajska. Połączenie mięsa i ananasa bardzo lubię, jeśli również jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem
Mania Gotowaniatego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty.Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne(...)tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą
Smakowity Blog Kulinarnywysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka musztardy francuskiej około(...)Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia grilla to włączamy, albo samą górną grzałkę. Czas pieczenia, to czas przygotowania kotletów i makaronu. Nastawiamy wodę na makaron. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kotlety musimy stłuc aby były cieńsze. Delikatnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dalekowschodniej to nie tylko smak potraw, ale także estetyka podania. Danie musi być piękne, aromatyczne i smaczne. Charakterystyczne dla tej kuchni jest także drobne krojenie składników, gdyż większość posiłków jada się pałeczkami. Satay’e z kurczaka ( szaszłyki) to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy propozycja na letniego grilla. Piersi z kurczaka możemy pokroić w kostkę i nabić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięcej uśmiechu na pyszczku. I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :)) Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka(...)układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer). Na koniec polewamy jeszcze łososia sosem i ta da, gotowe! :) Przepis bierze udział w akcji
Spektrum SmakuOgórkowy sezon otwarty. Warto wcześniej pomyśleć o ogórkach na zimę, ale lato nie może minąć bez tego konkretnego smakołyku. Ogórki małosolne to z decy dowanie
ChilliJemyokazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki: 100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy lekko boczek, wrzucamy cebulę, podsmażamy na małym ogniu
Kuchnia Prezydentowejbardzo silna :) Drugiego dnia pomagał mi kolega Sebastian. Zostało nam "tylko" 7, a finalnie wyszło 6, bo jeden z Food Trucków nie przygotował się jednak na Mistrzostwa. Więc spokojnie daliśmy we dwójkę radę zjeść 6 na pół ;) Tym razem odpuściłem swoje ulubione Taco w Taco Libre, no niestety nie zmieściłbym już :) Nie będę Wam opisywał dokładnie każdego burgera, pokażę(...)punktów Burger Truck Dobra Buła 7 punktów Bart Burger B.B. Kings Eat On The Street Kill Grill Papuvege Smoke BBQ 6 punktów Classic Burger Burger Station Gold Digger 5 punktów Beef'N'Roll Soul Food 0 punktów
Parowar Facetanosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem. Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych(...)śliwkowe lekko pikantne. W smaku łagodne, eleganckie i dobrze zrównoważone. Z Ładnymi taninami Idealne jako aperitif, do niezbyt mocno przyprawionych gotowanych mięs białych i czerwonych oraz do mięs z grilla. Corvina, Monte del Fra 2010 ( 45 zł. ) 100% Corvina. Wino pochodzi z niewielkiego regionu Custoza znajdującego się na wschód od jeziora Garda. Corvina to najważniejszy szczep tego regionu. Wino
królestwo garówPropozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem. Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami) lub sera pleśniowego - albo
Moje Kuchenne RewelacjeGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie
Trzeci talerzsłodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj(...)koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze
Taste Of My DayKurczak, jedno z najpopularniejszych mięs, które można przyrządzić na milion sposobów! Moja przygoda zaczęła się już jak byłam mała, gdyż mój dziadek posiadał kurnik i często
Kitchens AlphabetSezon grillowy trwa, a przy tym musztardy idzie na pęczki. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić swoją własną? Tka zdrowsza domowa wersję. Uwierzcie mi to wcale nie
Bernika - moj kulinarny pamietnik