doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy(...)lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc. Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian paprykę, marchewkę, mięso i pomarańczę. Kończymy papryką. Smażymy na tradycyjnym grillu (na specjalnej tacce) lub na grillu elektrycznym. Szaszłyki ze względu na drób są szybko gotowe. Smacznego
Humanistka w kuchnipiekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki. Tak przygotowane frytki(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene
Cooking MonsterKolejny obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: duszony szpinak z cieciorką, cukinia i seler w pomidorach, fasolka z sezamem, kasza gryczana i jajko
Qlinarnie i Qlinarniedokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego(...)plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego
greenscarfPyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego(...)liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek. 3. Paczuszki układamy "zamknięciem" do dołu na grillu lub mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy 10 minut. Podajemy w liściu (którego nie jemy:)). Smacznego! :) Uwaga: Jeżeli zdecydujemy się na patelnię grillową, polecam włączyć okap na najwyższą moc - wyciekający tłuszcz
Tajskie smakimoja druga połówka dostaje niemalże torsji już na sam ich widok. Swojego czasu starałam się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne(...)masła. Obwiązujemy pstrąga sznurkiem, żeby utrudnić farszowi ewentualne wypłynięcie. Dodatkowo pakujemy rybę w folię aluminiową. Tutaj następuje kilka możliwości. Jeżeli jest sezon i pogoda, a my jesteśmy dumnymi posiadaczami grilla to układamy taką rybkę na ruszcie. Jeżeli albo nie ma sezonu, albo pogody, albo my nie jesteśmy dumnymi posiadaczami grilla tradycyjnego, ale za to posiadamy domowy elektryczny, to kładziemy
Życie zamknięte w smakuMarchewka z groszkiem, zawsze ją lubiłam. To doskonały dodatek do obiadu. Zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. U nas często do kotletów mielonych, do schabowego lub jajka sadzonego. W sumie pasuje do wszystkich panierowanych potraw. Można użyć świeżych warzyw, lub mrożonych, polecam z KLIK , tanie i bardzo dobrej jakości. 40 dag marchewki z groszkiem(...)delikatnie skrobią kukurydzianą, rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku i podaję. marchewka z groszkiem i jajko sadzone marchewka z groszkiem i mielony Zapraszam na smaczne przepisy na grilla, desery i napoje:) KLIK
Takie tam pichcenie„Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony
mojewypiekiinietylkoOdkąd pamiętam marzył mi się mały domek z ogródkiem i murowanym grillem. Wyobrażam sobie jak jedlibyśmy obiady przy stole na świeżym powietrzu a mój mały krasnal biegałby boso po zielonej trawce :) Nie wiem czy te marzenia kiedyś się spełnią ale póki co bardzo się cieszę, że od wynajmowanego przez nas mieszkania do działki moich rodziców mamy 10 minut spacerkiem więc(...)wybrać się na grillowanie :) Tym razem przygotowałam letnią, orzeźwiającą sałatkę z grillowanym, przyprawionym na ostro łososiem. Danie było idealne na upał. Wszystkie pyszne składniki były bardzo soczyste więc sałatka nie potrzebowała nawet dressingu. Wystarczyło towarzystwo soku z limonki. Ahh gdyby tylko dania jedzone w domu smakowały tak wspaniale jak te podane na świeżym powietrzu! Mogłabym jeść
Mienta blogKilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam go na EFS w Lublinie i nawet myślałam, czy nie kupić kilku butelek na swoje wesele. Nie po drodze było mi zawsze też z grill-barem "Anuszik" w Lublinie , a tu niespodzianka, bo właściciele ormiańskiego lokalu zawitali do Zamościa!Mogliśmy dzięki temu spróbować kebabów i szaszłyków zawiniętych w lawash. Było pysznie, ale nie tak ostro(...)kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył Andrzej Baczkowski nagrodziła: zupę z soczewicy z kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary
Pasja Smaku" Jadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z
Słodkie PrzyjemnościJest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim szczęśliwcom
UgotujmyTo.plPyszne, smaczne, sycące młode ziemniaczki, pieczone w dobrze dobranych przyprawach i oliwie. Prostsze być nie może! Ziemniaczki smakowały bardzo dobrze, chyba właśnie dlatego znikły jeszcze ciepłe
Kuchnia ŁukaszaMiałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr., sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina(...)filet ciąć pod skosem, posypać przyprawami, każdy medalion nakłuć/ubić lekko, zamarynować w oliwie z oliwek najlepiej na noc, następnego dnia usmażyć na patelni grillowej lub grillu, SOS: na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, migdały, cebulę(lub por, ja daję pół na pół), następnie dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, odrobina skórki
Kuchnia Beatywolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam(...)kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Jeżeli żeberka zdążyły ostygnąć, możemy je najpierw ogrzać w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero
Stare Gary