również do tego pojemnika. Szczelnie zamykany tylko dlatego aby pojemnik można było obrócić. Tak przygotowaną karkówkę wkładam do lodówki na min 6h. Grillowanie. Karkówkę wykładam na dobrze rozgrzanego grilla i grilluję dosłownie kilka minutek co chwilę sprawdzając czy aby za mocno się nie przypieka. Obracam na drugą stronę. Po obróceniu smaruję wstępnie wypieczoną stronę używając pędzla miodem. ( Aby zrobić zdjęcia(...)miodem który się szybko karmelizuje, tak więc mówię tu już o kilkunastu sekundach. Drugą stronę rónież na chwileczkę. Karkówkę czy karczek jak kto woli podaję z grillowanym ananasem. Całe danie jest naprawdę wyborne. Smacznego
Mechanik grillujedwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy(...)kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Od razu przypomniałam sobie tamten kwietniowy dzień - znajomi, grill, słoneczko... Miło było
Pożeraczka, czyli raz adobrzegęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek(...)delikatnie solimy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, można też włączyć funkcję grilla. Po 15 minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma
Smakowity Blog Kulinarnyczym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań. Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego(...)grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc
Kuchnia w czekoladzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na tę sałatkę z surowym kalafiorem natrafiłam na blogu Bizneswomen w kuchni i… jako, że uwielbiam kalafior, to nie mogłam przejść obok
Kulinarne PrzebojeJako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym
My Culinary ArtLipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek(...)gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka papryki zczernieje, a bakłażan zmięknie (temp. 160 stopni). Papryki włożyłam do foliowej torby do wystygnięcia, bardzo dobrze schodziła z nich skóra, oczyszczamy ją również z nasion, zachować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów. Do zalet kurek należy zaliczyć ładną barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że rzadko bywają
Bon Appetit MałgorzatyLato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety(...)odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada: Pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania. warzywa i mięso grillujemy
Moniki Smakołykikroluja. Pozna wiosna i wczesne lato to zdecydowanie ich czas, ktory trzeba wykorzystac w pelni. Tym razem ziemniaki zagoscily w mojej kuchni z okazji Ziemniaczanego tygodnia. Propozycji na dania z wykorzystaniem szarej eminencji ziemniaka jest tyle ilu jest ludzi sklonnych je przygotowac. Niektore bardzo wyszukane, niektore proste. Dzis postawilam wlasnie na prostote. Po trochu z braku czasu(...)nagrzanym do 250°C przez 15-20 minut. Po upieczniu, gdy sa jeszcze cieple obtaczamy je w mieszance posiekanych, swiezych ziol. Polecam te ziemniaczki do salatek i mies z grilla. Smacznego
Przysmaki KarolkiPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą ilością sera mozzarella i domowego sosu pomidorowego. Idealna przekąska na imprezę lub po prostu pyszne ciasteczka na śniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania(...)łyżeczkę sosu i plasterek pokrojonej mozzarelli. Posypujemy odrobiną bazylii. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 5-6 min. Po tym jeszcze 2 min pod grillem. Ostudzamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukaszajedzenie trzeba przyznać było pyszne. Nie zdążyłam nawet obfotografować, bo tak szybko znikało z półmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne dania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety(...)nadaje wnętrzu klimat. Wszelkie elementy wystroju są pięknie dobrane i uzupełniają całość. A ja uwielbiam takie wnętrza, więc byłam zachwycona :) Źródło zdjęcia: http://www.hotelnowodworski.pl A następnego dnia poprawiny - grill na świeżym powietrzu... znowu mięsko i mnóstwo dodatków do wyboru - chociaż jestem fanką grilla "tradycyjnego" z węglem lub brykietem, a nie wygodniejszych "zamienników" ;) Ale mięsko mimo wszystko pyszne i świetnie
Kraina Tysiąca SmakówDzień dobry, Balik Ekmek czyli dosłownie ryba w chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest(...)stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj na patelni grillowej na dużym ogniu przez 3-4 minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń rybę w folię aluminiową, aby pozostała ciepła, gdy będziesz szykować resztę składników kanapki. Bułki lub kawałki bagietki przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą
Chilli Czosnek i Oliwazłote i bez fragmentów przypraw. Trzymamy masło w cieple, żeby do końca nie ostygło. Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą, najwygodniej zrobić to pędzlem. Tostujemy je na patelni, grillu bądź w tosterze. Jajka w koszulkach można naszykować na kilka sposobów. Najważniejsze – to muszą być bardzo, bardzo świeże jajka, najlepiej dzienne, maksymalnie kilkudniowe. Im świeższe jajko, tym lepiej będzie(...)razu podajemy z tostami. Jeśli Wasz jogurt jest za rzadki, zróbcie z niego labneh (przepis TUTAJ ). Po 2 dniach odciekania jogurt będzie miał idealną konsystencję do tego dania. Amatorom jajek i takiej żółtko-pornografii polecam z całego serca. Albo raczej – z mocą wszystkich kubków smakowych. SKŁADNIKI 1 ząbek czosnku ¼ łyżeczki soli 400g jogurtu typu greckiego, bardzo gęstego
Karo in the Kitchen