 Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 257
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 257Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę
My Culinary Art Prawdziwa włoska pizza 287
Prawdziwa włoska pizza 287W związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że
My Culinary Art Sękaczek 385
Sękaczek 385cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania:Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach
Słodkości i nie tylko Papryka faszerowana Toskanią  –  test brytfanny od Florina 251
Papryka faszerowana Toskanią  –  test brytfanny od Florina 251brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory
Z Kuchni Do Kuchni Krem czosnkowy wg Anny Starmach 361
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 361Jeżeli nie jesteś wampirem, ten krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam
My Culinary Art Makaron w sosie puttanesca 212
Makaron w sosie puttanesca 212Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek.Składniki:200 g makaronu maccronelli6 filecików anchois w oleju3 ząbki czosnkułyżeczka kaparówgarść czarnych oliwek bez pestekpół puszki krojonych pomidorów2 łyżki
wyzwania kuchenne 1467. Czerwony Leszek 216
1467. Czerwony Leszek 216taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz garść posiekanej natki pietruszki [koperku] Marchewkę i jabłka
Moje domowe kucharzenie Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 162
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 162Jest to przepis na gotowe danie.Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.htmlGdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę
Pasje Jolki POPAPRANIEC 1160
POPAPRANIEC 1160szklanki cukru pudru- 2 łyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta
Smaczne Zdrowe Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 229
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 229smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami. Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:)Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem(...)cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się
Chilli Czosnek i Oliwa Leczo 218
Leczo 218innych dań (np. do kotletów schabowych). Leczo 2015-04-28 12:27:57 Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie, ale w „odchudzonej” postaci będzie również dobrym dodatkiem do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj kładniki (dla 2 osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku(...)składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne pominięcie w składzie kiełbasy, gdyż może ona nie korespondować zbyt dobrze ze smakiem dania
Kulinarna Pokusa Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 241
Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 241sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam go do dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania. Roladki z bakłażana Składniki: 1 bakłażan sól(...)oliwa z oliwek 100 g sera białego 100 g fety 1 łyżka mleka pieprz kolorowy rukola opcjonalnie orzechy włoskie Przygotowanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi ich 8-10), układamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Rogale marcińskie 1433
Rogale marcińskie 1433dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać
Słodkości i nie tylko Bakłażan zapiekany z trzema serami 277
Bakłażan zapiekany z trzema serami 277konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski(...)Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy
Kulinarna Pokusa Makaron funghetto z brokułowym pesto. 211
Makaron funghetto z brokułowym pesto. 211Postanowiliśmy połączyć kolory włoskie i wyszło nam super danie :) Myślicie czasem o gotowaniu poprzez kolory ? Nam to się często zdarza, bo uwielbiamy kolorowe jedzenie. Zawsze zastanawiamy się nad łączeniem kolorów w jedzeniu. Spróbujcie kiedyś zaplanować jedzenie na podstawie kolorów i dobierzcie składniki właśnie na tej podstawie. To działa :) Oczywiście z sensem, mając jakiś zarys dania wypracowany
vegetanie FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 300
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 300smaku (u mnie ok.1/2 łyżeczki soli himalajskiej)- sezam czarny i jasny (po 1 łyżce kopiastej)- zioła dowolne (u mnie oregano i rozmaryn- po ok.1/2 łyżeczki; takie włoskie klimaty)- 2 łyżeczki kurkumy (nie dałam gdyż nie miałam)Można także dodać: kmin rzymski, paprykę, itp.Kaszę ugotowaną na sypko (można z tego przepisu) i przestudzoną umieszczamy w misce. Dodajemy do niej
Smaczne Zdrowe Hiszpańska carbonara 1677
Hiszpańska carbonara 1677Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno
Poezja smaku Liebster Blog Award 208
Liebster Blog Award 208Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał?6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał?7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?9. Potrawa, która uzależnia?10. Twoja największa kulinarna porażka(...)porę dnia.4. Dla kogo najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich.5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego.6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie
mojewypiekiinietylko Bajaderka 214
Bajaderka 214margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa
charlotte gotuje Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 199
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 199łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto ma taką konsystencję
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 198
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 198włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę
dom-agi.pl