Makaron kokardki z dynią 232SKŁADNIKI300 g dyni3 łyżki oliwa z oliwekkawałek porapapryczka chilinać pietruszki500 g makaronu kokardkisólSPOSÒB PRZYGOTOWANIADo garnka wlać oliwe z oliwek , dodać pora pokrojonego w drobne krążki, papryczke
zielonacukinka
Klasyczne carpaccio wołowe 177Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa. To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza
Milion Smaków
We Włoszech wystawiono nieruchomości za 1 euro. Jak kupić? 316Registri Immobiliari. Należy pamiętać, że we Włoszech istnieje możliwość ustanowienia na rzecz osoby trzeciej przez właściciela gruntu oddzielnego prawa do wzniesienia budynku. To może skomplikować plany nieprzezornego kupującego. Prawo włoskie dla sprzedaży nieruchomości przewiduje, podobnie jak prawo polskie, notarialną formę umowy. Kupujący pochodzący z Unii Europejskiej (lub innych krajów korzystających z zasady wzajemności) mogą nabywać nieruchomości w zasadzie(...)nieruchomości. Ustalaną przez władze gminy stawkę odprowadza się dwukrotnie w ciągu roku. Zazwyczaj nie przekracza ona kilkudziesięciu euro. Szczególnie teraz warto zastanowić się nad zakupem nieruchomości w Italii. Według danych włoskiego Instytutu Statystycznego Istat od kilku lat obserwowany jest spadek zawieranych transakcji na rynku nieruchomości (nawet o 1/4 w stosunku do szczytowego okresu), a w związku z tym pojawia się
Bon Ton Italia
Tagliatelle in salsa tartara 149razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie
noteskulinarnyfiga
Przegrzebki zapiekane w panierce 191Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie
Mia Cucina Sofieta
Makaron z soczewicą - pasta lenticchie 282Soczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo
zielonacukinka
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2490Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami(...)dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak musiałam zrobić obiad sama - dałam radę ! Zobacz inne danie makaronowe kuchni włoskiej - Penne all'amatriciana ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Lasagne bolognese krok po kroku 376Lasagne to jeden z ulubionych obiadów mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, i chyba nigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze Włoskie danie. Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziejJ Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu
Mania Gotowania
Risotto alla Milanese 257Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam Składniki: 1 średnia cebula300
Oryginalny smak
Peperonata 271odliczenia 20 minut i podania – spełnia ona wówczas również nasze kryteria „ przepisu na szybki obiad ”. Peperonata 2015-04-20 12:24:03 Lekkie, zdrowe i kolorowe wegetariańskie danie wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej. Doskonałe na szybki obiad lub kolację o każdej porze roku, jak również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusa
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 354serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym włoskim, przepysznym daniem! Smacznego
Mango Papaja
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 248wiem ... ja zjadłam sporą porcję :) Kelner obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry(...)podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła bym ponownie. Ja wolę inne smaki. A wspomniane poduszeczki Ani, skradły moje serce. To danie polecam każdemu ! Wyborne ! Czas w La Traviata płynął
kolorowotorcikowo
Łosoś smażony na soli- salmone in padella 214SkładnikiŚwieże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości )sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIARozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki.Sma
zielonacukinka
Risotto z małżami (risotto di vongole) 207Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat.Składniki:200 g małży400 g ryżu do risotto Arboriookoło 1 litra bulionu warzywnego1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki
Oryginalny smak
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 301zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
My Culinary Art