Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12
kulinarnyJamiski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze
mojewypiekiinietylkoziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki
Smakowity Blog KulinarnyDziś zapraszamy na Nasz cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami. Sałatka z kapusty pekińskiej(...)połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest
Food Squareryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem(...)ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa
Przepisy i porady kulinarneowsianych 35 g otrębów żytnich 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 90 g cukru (dałam pół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych
Malowane smakiemDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu(...)owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling 2006 Czas przygotowania 25 min.Porcja
kulinarnyJaKolejne, świąteczne danie z makiem.Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli Pszenicę wsypujemy
Maminek kulinarnydipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. Pakowany w poręczną butelkę PET. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.Przystąpmy zatem do sporządzenia włoskiej kawy ze spienionym mlekiem .Zaparz kawę w ekspresie lub w moka. Do ulubionej
Z Kuchni Do Kuchnizdecydowanie umiejscowiłabym je w jakiejś spokojniejszej, milszej okolicy. Na co postawił właściciel Ugryź Przegryź? Przede wszystkim na krótką kartę, a w niej pizza, burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny(...)Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś
Pasja SmakuDzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu
Chilli Czosnek i Oliwateraz pora na przepis.Składniki:litr mlekaszklanka płatków owsianych (górskich)mała paczka orzechów włoskich łuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki. Dać banany na dno miseczek.Następnie orzechy przesypać do miseczki i większe kawałki połamać na mniejsze
Moje pyszne gotowanieKarnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g
Mechanik w kuchnipestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej) makaron do dania ok 100 gram SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchni