dania włoskie - 500 przepisów (strona:21/34)

Kostki rosołowe 211

gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć(...)mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:) Na pewno na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z fasolą borlotti 218

Dzień dobry, Borlotti to według mnie najpiękniejsza odmiana fasoli , zwłaszcza gdy jest jeszcze zamknięta w strąkach! Spotkaliście się z nią kiedyś? Kremowe lub białe ziarenka nakrapiane

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 178

Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast

Kolizje Smaków
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 189

Dziś był okropnie ciężki dzień. Rano odwożąc Pabla do przedszkola, zamiast najpierw pojechać zatankować, wybrałem drogę bezpośrednio do przedszkola. I to był mój błąd. Stanąłem i

BaRepas
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 185

Jestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 402

Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki(...)przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto

Apetyczna babeczka
Kontynentalny MIX :) 185

swój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja :  Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek(...)tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce

vegetanie
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 161

Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin

Proste Potrawy
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 188

Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać(...)jędrny i biały, beż żadnych plam, o świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów 250 ml pomidorowej passaty 2 łyżeczki oregano świeżo starty parmezan (ok. 50 g) sól i pieprz Sposób przygotowania

W SMAK
Rogale świętomarcińskie 397

był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę. W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną(...)ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach

Poezja smaku
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 184

Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 202

życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza- sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana(...)orzechy włoskieoliwa extra virginredukcja balsamicznaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy mix sałat. Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry szynki prosciutto i ćwiartki truskawek. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i  płatkami grana padano. Całość polewamy oliwą i redukcją balsamiczną Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 166

Każdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński 269

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń

Apetyczna babeczka
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 221

zaczęłam analizować co z tego ugotować. Oczywiście bez żadnej koncepcji na to i przepisu, po prostu poszłam na żywioł. Muszę wam powiedzieć, że robiąc i jedząc pierwszy raz danie tego typu, to byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Pyszniejszej rzeczy nie jadłam nigdy w życiu!!! A tak się bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę(...)duże ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)  PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy

Zainspiruj się kuchnią