dania włoskie - 500 przepisów (strona:27/34)

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 198

Dzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 369

Te ciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki

My Culinary Art
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 167

Zbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą

dom-agi.pl
Lizaki na halloween 252

Notorycznie wysychają mi biszkopty. Zostawiam niedomkniętą siatkę albo ma gdzieś dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy

Kolizje Smaków
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 180

receptura się nie zmieniła, jedynie dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni(...)włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch blachach. Polworony piecz 12 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem.Polworonek dopiero co upieczony.Polworonek dopiero

Grahamka, weka i kajzerka
NOWY ROK, NOWE PLANY 180

najczęstszym jest brak gotówki. Żyjemy w takich czasach, gdzie bez pieniędzy trudno ruszyć z czymkolwiek. Ale wierzę w to, że przy odrobinie zaangażowania, dam radę. Nie wiem jak, ale dam radę. Potrzebuję tylko czasu.Chwilami zastanawiam się, co by było, gdyby kiedyś... Ale to są mrzonki. Teraz jest teraz, teraz jest dziś i tego trzeba się trzymać. Robić(...)pięciogwiazdkowym hotelu we Francji;- zjeść w trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie

W kuchni Karmel-itki
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 187

wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można(...)ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia Wykładać na papier po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczyć Ciasteczka

peanutbuttermonster
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 267

Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym...Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku.Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący.Dla miłośników

Gospodyni Miejska
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 194

Po świętach w każdym domu zapewne zostają jakieś bakalie, a przed końcem roku wypada posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej

Delicious Titbits
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 143

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych(...)lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut.Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą

Grahamka, weka i kajzerka
Sylwestrowe menu – top lista 948

blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklułosoś wędzonypumpernickelserek kremowyświeży kopereksok z cytrynypomidorki koktajloweDo przygotowania(...)lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliolini z klopsikami 172

Czy jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z

Basia w kuchni
Dyniowe biscotti 154

przyniesie nam listopadowe jutro...Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie, obłędnie boskiego. Wypisałabym tu całą długą listę pochwalnych przymiotników; zamiast tego jednak przejdę do sedna, czyli biscotti. To popularne włoskie herbatniki, pieczone dwa razy, przypominają więc nieco konsystencją nasze sucharki. Naprawdę trzeba uważać przy ich konsumpcji, bo mimo, że wyjątkowo pyszne, to jednak nie warte wizyty u dentysty(...)przez 20 minut, w połowie pieczenia obracając ciasteczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ja tym czasem planuję przekąski na sobotę - idę do koleżanki z ambitnym planem picia alkoholu, C. dał mi swoje błogosławieństwo i powiedział, że mnie nawet po wszystkim przywiezie do domu. Hmm... Zabrzmiało to trochę dziwnie chyba... Gwoli wyjaśnienia - alkohol pijam rzadko, więc każda taka okazja wywołuje u mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 264

Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą jakieś 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie.Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną(...)kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi.Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3.Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe

Grahamka, weka i kajzerka