Karnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g
Mechanik w kuchnipestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej) makaron do dania ok 100 gram SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnimakaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków(...)sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania
Kulinarna Pokusaokazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób. Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu(...)Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam-suszyłam przez ok. 3 godziny. Po dwóch godzinach sprawdziłam, bo zmieniły już kolor. Okazało się, że jeszcze są miękkie. Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik
mojewypiekiinietylkozimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych formach. Przepisów mam więcej i zdjęć. Ale dawkuję Wam je rozważnie, żeby nie zaserować Was na całego, bo mi to już(...)dałam radę, chodziłam z wtyczką w d.... i odpisywałam na laptopie, odpisywałam na telefonie, mam tylko nadzieję, że przez tak wielką ilość pytań żadnego nie pominęłam, a jeśli tak to przepraszam :) Wracam do myśli. A co my tu mamy? :) Oczywiście obiad dla leniuchów, zapracowanych i tych co gotować nie za bardzo umieją :) Mamy makaron,mój ulubiony rodzaj Bucatini oczywiście włoski
Blondynka GotujePrzepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki
Praktyczna plwodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych).Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Gotowe umieszczamy
Smaczne ZdroweSardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest(...)ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi produktami. W owocach jak obrać, przygotować w rybach jak oprawić, itp. a następnie przepisy. Przepisy od klasyki do trochę bardziej skomplikowanych. Od tych do których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli
Brzuszki ŁakomczuszkiWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i
kulinarnyJaZapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :) Składniki :1 kg ryżu1 kg mięsa1 duża kapusta włoskaPieprz ziołowy PiątnicaBazylia PiątnicaPapryka
Sama słodycz i szczypta chilikoszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować
Sama słodycz i szczypta chilistałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim zainspirowałam się pięknym krajobrazem Szwajcarii
Malinowe PocałunkiEsa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z
pichcisztoEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam
Oryginalny smakUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje
W mojej holenderskiej kuchniprzepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane(...)smak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje. Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą
Chilli Czosnek i Oliwa