dania włoskie - 500 przepisów (strona:16/34)

Gołąbki z włoskiej kapusty. 158

ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem(...)ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 225

owsianych 35 g otrębów żytnich 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 90 g cukru (dałam pół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych

Malowane smakiem
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 114

Dania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem.  Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu(...)owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling 2006  Czas przygotowania 25 min.Porcja

kulinarnyJa
Kutia 139

Kolejne, świąteczne danie z makiem.Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne.   Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli   Pszenicę wsypujemy

Maminek kulinarny
DIAMANT-owa przyjemność 217

dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. Pakowany w poręczną butelkę PET. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.Przystąpmy zatem do sporządzenia włoskiej kawy ze spienionym mlekiem .Zaparz kawę w ekspresie lub w moka. Do ulubionej

Z Kuchni Do Kuchni
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 177

zdecydowanie umiejscowiłabym je w jakiejś spokojniejszej, milszej okolicy.  Na co postawił właściciel Ugryź Przegryź? Przede wszystkim na krótką kartę, a w niej pizza, burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny(...)Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś

Pasja Smaku
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu

Chilli Czosnek i Oliwa
Owsianka z orzechami i bananem 125

teraz pora na przepis.Składniki:litr mlekaszklanka płatków owsianych (górskich)mała paczka orzechów włoskich łuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki. Dać banany na dno miseczek.Następnie orzechy przesypać do miseczki i większe kawałki połamać na mniejsze

Moje pyszne gotowanie
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 483

Karnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g

Mechanik w kuchni
Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 150

pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej) makaron do dania ok 100 gram           SPOSÓB WYKONANIA

Basia w kuchni
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 224

makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków(...)sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania

Kulinarna Pokusa
Włoskie bezy z kremem kiwi 153

okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób.  Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika.    Składniki: - bezy (upieczone z przepisu(...)Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam-suszyłam przez ok. 3 godziny. Po dwóch godzinach sprawdziłam, bo zmieniły już kolor. Okazało się, że jeszcze są miękkie. Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik

mojewypiekiinietylko
Makaron w Sosie Serowo - Czosnkowym z Pietruszką 335

zimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych formach. Przepisów mam więcej i zdjęć. Ale dawkuję Wam je rozważnie, żeby nie zaserować Was na całego, bo mi to już(...)dałam radę, chodziłam z wtyczką w d.... i odpisywałam na laptopie, odpisywałam na telefonie, mam tylko nadzieję, że przez tak wielką ilość pytań żadnego nie pominęłam, a jeśli tak to przepraszam :) Wracam do myśli. A co my tu mamy? :) Oczywiście obiad dla leniuchów, zapracowanych i tych co gotować nie za bardzo umieją :) Mamy makaron,mój ulubiony rodzaj Bucatini oczywiście włoski

Blondynka Gotuje
Babka z otrębami i orzechami 124

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki

Praktyczna pl
DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU 349

wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych).Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Gotowe umieszczamy

Smaczne Zdrowe