dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:24/71)

SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 352

łososiem jest dość lekka, ale pamiętajcie nie przesadźcie z ilością majonezu ( tak jak ja ). Cienkie warstwy w zupełności wystarczą. Może to być całkiem dobra propozycja dania na imprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek

Pieguskowa Kuchnia
PIECZONY KURCZAK 195

 Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, to idealna propozycja na niedzielny obiad, przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi bardzo soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką

Kukuleczki
Groch z olejem rzepakowym 150

Groch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie  tutaj .  2 szklanki żółtego grochu łupanego sól pieprz majeranek 1 cebula olej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 131

Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki

Mango Papaja
Pierogi z kapustą i grzybami 236

Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte

Kulinarna Pokusa
Roladka łososiowa 191

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz

Garniec Magalie
Kluski z makiem 343

Takie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole.Składniki :10 dag maku zmielonegogarść rodzynek - wcześniej wymoczonych garść drobno krojonych migdałów2 -3 łyżki miodukilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskichPrzygotowanie :Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składnikówUgotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy

Proste Potrawy
Bigos wigilijny 197

   Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie

Maminek kulinarny
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 359

znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z burakow 137

pozycji jeszcze nie zrealizowanych. Do kupienia ostatnie prezenty. W tym roku pomyslalam o nich duzo wczesniej i dzis ta jedna sprawa juz mnie nie stresuje. Wigilijne menu w powijakach. Sa takie dania, bez ktorych w mojej rodzinie nie ma Wigilii, nie ma Swiat i one maja swoje stale miejsce, ale co jeszcze przygotrowac? Moze cos nowego? A moze

Przysmaki Karolki
Paszteciki z kapustą i grzybami. 161

przedświąteczny czas, czas kupowania prezentów (pierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam(...)roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci

Kuchnia Beaty
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 124

dałaby radę:) Najprostszy przepis na kiszoną kapustę Ale do rzeczy. Dzisiaj przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. W książkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania

Niedzielny kucharz
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 155

Kolacja wigilijna, nazywana w południowych Włoszech La Vigilia Napoletana , jest przede wszystkim czasem oczekiwania na pasterkę , na którą wybiera się wiele rodzin. Posiłek ten kończy 24-godzinny post, a co bardziej tradycyjni Włosi zasiadają do niego dopiero po powrocie z kościoła. Tak jak w Polsce, w Wigilię nie spożywa się mięsa, a na stole królują dania(...)tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb , na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Gatunki ryb i owoców morza różnią się w zależności od regionu, królują przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki ziemniaczane 170

Tradycyjnym dodatkiem do Wigilijnego stołu w naszym domu rodzinnym było puree ziemniaczane. W tym roku postanowiłyśmy przełamać tradycję i zaserwować babeczki ziemniaczane. Smakują podobnie jak nasza poznańska babka ziemniaczana , ale forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również

Kolizje Smaków
Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku 198

Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 patroszony pstrąg 3 plastry boczku

Kolizje Smaków
Śledź w oleju tradycyjny 232

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym.    Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek  i ogórek konserwowy    Filety moczymy kilka godzin w zimnej

Maminek kulinarny
Wigilijna fasola jaś 199

Wigilijna fasola jaś Kolejna potrawa, która zawsze gości na moim wigilijnym stole to fasola jaś . Jest to bardzo proste, wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna! Wigilijna

Codzienne Gotowanie
Sałatka śledziowa 266

Dzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień

Salonik smaków
RYBA PO GRECKU 237

Ryba po grecku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Poznajcie moją interpretację tego pysznego przepisu, idealnego zarówno na wigilijną wieczerzę, jak również jako odświętny obiad. Wbrew pozorom, „ryba po grecku” z Grecją niewiele ma wspólnego. Podobnie jak Ukraińcy dziwią się zapytani o „barszcz ukraiński”, tak samo Grecy nie znają naszej(...)tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze

Dietolog
Kompot z suszonych wędzonych śliwek 143

Kompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również  kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
wyborne śledzie po sułtańsku 245

śledzie po sułtańsku Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki  4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania  Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną

Miód i pieprz
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 231

barszcz z pieczonych buraków 2015-11-22 14:06:23 Uniwersalny i powszechnie lubiany czerwony barszcz w wersji z pieczonych buraków. Doskonały dodatek do wielu dań przez cały rok oraz tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni

Kulinarna Pokusa
Smażony filet z łososia 198

wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,   w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól

Kolizje Smaków
Gravlax z łososia 281

łosoś marynowany, a nie wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny , będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich. To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”. Składniki: 2 filety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię