Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z
królestwo garówTym razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta
Moje Małe CzarowanieIdealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy
Bajeczna Kuchnia„ Pan Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i
Wiem co jemTradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek. składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych
Smakowite DaniaZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby
WojnaNaSmaki.plRyba w galarecie (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1 i 1/2 kg ryby włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie sól pieprz jajka cytryna Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, odciąć głowę
WojnaNaSmaki.plKutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania
WojnaNaSmaki.plKarp smażony (źródło: almamarket.pl) Składniki: karp jajka bułka tarta sól pieprz oliwa Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić
WojnaNaSmaki.pldużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziespotykają się w barach na drinka zanim powrócą do domów na główne obchody. Hiszpańska kolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao(...)Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotować danie, które potem chętnie widziałabym na świątecznym stole. Tak właśnie było z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania
Przysmaki KarolkiWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)ziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców danie okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi , który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem
Food SquareTo zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym
Smaczne ZdroweRyba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu(...)pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut. 3. W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzyką