skoki glukozy rozregulowuje nasz organizm i może skutkować m.in. właśnie otyłością i cukrzycą. Osoby, które dotknęła jedna bądź druga przypadłość powinny kierować się poziomem IG w wyborze składników swoich dań. Indeks glikemiczny oblicza się ze wzoru, na szczęście można znaleźć tabele z wyliczonym IG dla wielu popularnych produktów. Ale osoby zdrowe nie muszą do nich zaglądać. Wystarczy, że będą(...)Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik
Przepysznik - BLW i nie tylkoJesteśmy na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale my użyliśmy płaty. Test zdany ;) Składniki 1 kg karpia pół litra bulionu
R'n'G KitchenSzybka sałatka z dodatkiem selera konserwowego, ananasa oraz fasoli, jest idealna na przyjęcia, a do tego prosta w przygotowaniu. Sałatkę można wzbogacić o kukurydzę lub jajka
Kukuleczkizadanie, ale wymaga cierpliwości. Śledzie najpierw moczy się w wodzie, później w octowej marynacie, a na koniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego
Kulinarne InspiracjeUszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z
królestwo garówTym razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta
Moje Małe CzarowanieIdealne bo barszczu na wigilijny stół lub na piątkowy obiad. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy
Bajeczna Kuchnia„ Pan Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i
Wiem co jemTradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek. składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych
Smakowite DaniaZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby
WojnaNaSmaki.plRyba w galarecie (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1 i 1/2 kg ryby włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie sól pieprz jajka cytryna Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, odciąć głowę
WojnaNaSmaki.plKutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania
WojnaNaSmaki.plKarp smażony (źródło: almamarket.pl) Składniki: karp jajka bułka tarta sól pieprz oliwa Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić
WojnaNaSmaki.pldużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziespotykają się w barach na drinka zanim powrócą do domów na główne obchody. Hiszpańska kolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao(...)Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha
Chilli Czosnek i Oliwa