dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:21/71)

Roladki z wędzonego łososia 432

Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku

Pasja Smaku
Dorsz w zapiekance tortowej 145

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze

To co kocham
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 383

Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak

Monia miesza i gotuje
Łazanki z kapustą i grzybami 197

Łazanki  z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę(...)wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki  z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w  duecie z  wigilijną zupą grzybową .   Łazanki  z kapustą i grzybami Czas przygotowania:  60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Menu na Wigilię 4235

Zgodnie z polską tradycją - wigilijna wieczerza rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawią w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy. Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast(...)Kompot z suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne.  Dania na ciepło: 1.         Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek

Ugotować
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 182

Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan

Grunt to przepis!
Śledzie - rożne propozycje przyrządzenia 198

Na Wigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście

W kuchennym oknie Ewy
Karp na parze 505

Na wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie

Kolizje Smaków
Wyniki konkursu "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 192

naprawdę bardzo, bardzo trudny. Pięknie pisaliście o Waszych Wigiliach - często wzruszająco, sentymentalnie, z uśmiechem , a nawet wierszem :) Kilka osób niestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba po grecku. Na trzecim miejscu chyba zupa rybna, albo śledzie :) - czyli tradycja w naszym kraju ma się dobrze. Ponieważ(...)spotkałam się z rybą przyrządz a ną w ten sposób, a opis brzmi bardzo smakowicie :) Zwycięzcom gratuluję i czekam na dane adresowe do wysyłki.  Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić się swoimi wigilijnymi zwyczajami i smakami serdecznie dziękuję. Życzę już teraz zdrowych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt Bożego Narodzenia :)  Małgorzata

Moje Kuchenne Rewelacje
12 potraw wigilijnych 31654

Według tradycji na świątecznym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, symbolizując 12 apostołów.  W większości domów, gospodyni starają się przygotować potrawy, aby stół wigilijny wyglądał pięknie, a serwowane dania miały również znaczenie kulturowe. Wśród potraw powinny znaleźć się przede wszystkim dania z płodów ziemi. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające(...)odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź

Tradycyjna Kuchnia
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 214

powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym  stole. Makaron grzybowy z aromatycznym  sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.  Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.     SKŁADNIKI(...)prażymy nasze włoskie orzechy.    Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.   Smacznego

Basia w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 214

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka

KuchniaWeDwoje.pl
Łazanki z kapustą i grzybami 154

Łazanki z kapustą i grzybami Dziś zaczynam serię wpisów świątecznych, a chciałabym ją rozpocząć przepisem na łazanki z kapustą i grzybami . U mnie w domu nie serwowało się tego dania, ale widziałam je wielokrotnie i byłam ciekawa jego smaku i w związku z tym postanowiłam je przygotować. Łazanki są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetny substytut pierogów(...)chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;)  A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele z Was mieszka poza granicami Polski, dlatego ciekawa jestem jak świętujecie Wigilię na obczyźnie? Staracie

Codzienne Gotowanie
WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? 365

Wigilia to i oprócz wyjątkowych dań wymaga też wyjątkowej oprawy.... Artykuł WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Śledzie po żydowsku 192

Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.     SKŁADNIKI: 1 kg. śledzi -matiasy 4 cebule- duże  20 dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej  1 łyżka oleju(...)litra, Można zrobić w dwóch mniejszych. Polecam również:  Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach. Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy