składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone
Mix smakuZnana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi ;-) Ta sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół. Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na […] The post Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach
Słodka StronaBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta
Ratunku obiadobiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni...Śledzie podane w ten sposób są u mnie również obowiązkowym daniem na wigilijnym stole ...Składniki:6 grubych matiasów1 cebulaliść laurowyziele angielskieśmietana 18% ukwaszonajabłkokoperekWykonanie:Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody
Walijskie PichcenieGryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi
Kulinarny karnet ChristopheraDziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam
Kulinarne przygody Gatitynazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do kulebiaka – po upieczeniu kroimy
Gotuj z MisiemPomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBarszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i
Smakowite DaniaPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek
Kolizje Smakówrodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów(...)cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20- 30 minut, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany barszcz przecedzamy. Artykuł Barszcz wigilijny bez zakwasu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasię na naszych wigilijnych stołach. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako 'remedium' braków na świąteczne zapotrzebowanie w latach 50-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister przemysłu: Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu hasłem projektu: ''Karp
KreatywnePinyMoim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa(...)ilość, ale za to z chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też
Ugotowane pozamiataneWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku
Blog z Apetytem