 Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 303
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 303Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić(...)Smacznego moi Mili :) P.S wyżej pisałam, że postanowiłam sama zrobić świąteczny stroik na wigilijny stół, jeszcze jest w trakcie produkcji, bo brakuje ogromnej świecy w środek, pomalowanych orzechów na złoto, szyszki trzeba obsypać brokatem hmmm.... no właśnie jak ja to zrobię, ale dobra dam radę... :) moja kreatywność ma pole do popisu, a tak wstępnie zamieszczę wam zdjęcie tego
Zainspiruj się kuchnią Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 222
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 222różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda
Tradycyjna Kuchnia Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 180
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 180Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować
Codziennik Kuchenny Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 158
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 158Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem do danie, które będzie idealne na obiad w gronie przyjaciół, jak i na kolację Wigilijną. Dla mnie jest to całkiem nowa, a zarazem bardzo smaczna, odsłona śledzia, którego znałam jedynie jako słonego, smutnego, zwiniętego filecika. Składniki
Mango Papaja Fińska zupa z łososia 212
Fińska zupa z łososia 212Saariselka. Tam podczas kilkudniowego pobytu jadłam owe Lohikeitto (Lohi – łosoś; keitto – zupa). Zupa rybna – jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna
Szybko Tanio Smacznie Pierogi z kapustą i grzybami 180
Pierogi z kapustą i grzybami 180Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4
Bajeczna Kuchnia Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym 157
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym 157„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte
Wiem co jem Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 186
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 186„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła
Wiem co jem Zupa grzybowa 173
Zupa grzybowa 173Zupa grzybowa to nie tylko potrawa wigilijna. Na jesienno wiosenne klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami
Kulinarna Patilogia Seromakowiec + film 190
Seromakowiec + film 190Pyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje
Smakowite Dania Śledzik z cebulką 231
Śledzik z cebulką 231Śledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Maminek kulinarny Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 264
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 264wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem
Przepysznik - BLW i nie tylko Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 241
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 241pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem
Kulinarne przygody Gatity Krokiety z kapustą i grzybami 297
Krokiety z kapustą i grzybami 297Krokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników
Gotuj Z Muzyką Wigilijne śledzie w śmietanie 441
Wigilijne śledzie w śmietanie 441śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodzienna