Mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron na wytopionym z boczku tłuszczu. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby kawałki mięsa do siebie nie dotykały. Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem(...)mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone. Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez
Kuchcik gotujedniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego(...)tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów
Chilli Czosnek i OliwaChociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia
Kuchnia PrezydentowejGrillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso bez towarzystwa sosów okazuje się być nijakie. ;-) A że nie zawsze mamy możliwość by przygotować ich w domu, z pomocą przychodzi Fanex z szerokim asortymentem gotowych sosów, w różnych wariantach smakowych. Firma Fanex(...)czytam na stronie producenta: "Smaku sosu Barbecue nie da się pomylić z żadnym innym." i absolutnie się z tym zgadzam. :-) Sos barbecue zazwyczaj robiłam sama, ale bardzo dużo z tym zachodu, nie zawsze mi się chce. Dobrze jest mieć w lodówce butelkę gotowego sosu. Jest smaczny, bardzo wyrazisty. Świetny zwłaszcza do dań z grilla. Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/18-sos-barbecue-1000g.html
Szefowa kuchniokolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli(...)dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy
Przepisy AleksandryDziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym
karmelowywinnicy Rappenhof. Piękny cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle marchewkowym, purre z kalafiora, sos ze skorupiaków i Silvaner trocken Weingut Oekonmierat Rebholz 2014. Dorsz konfitowany(...)się wyborem nader słusznym. Delikatne, floralno-ziołowe nuty miło współpracowały z puree kalafiorowym i sosem ze skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy
królestwo garówPrzygotowaliście kiedyś ciasto na knedle bez użycia ziemniaków? Jeżeli jeszcze nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Do przygotowania ciasta wykorzystałam
La grande e la piccola cuocaUwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami
Smaczne Zdrowepęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki(...)pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do KuchniNasza wycieczka po Włoszech trwa. Ostatnio zatrzymaliśmy się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma
Ostra na SłodkoZimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona
Ogrodnik w podróżyDzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc
karmelowyProste do zrobienia danie, które świetnie nadaje się do odgrzewania w kolejnych dniach. Gotowany na wolniutkim ogniu sosik z suszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec(...)strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1-2 godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą i wodą. Na patelni rozgrzewamy
cool and mintymojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi
moj przepis na