Węg i erskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę s ł odko, trochę kwaśno, troch ę pikantnie. Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym
Grunt to przepis!też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają(...)całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie nie da się już dalej kręcić, jeżeli nie są dopasowane, wówczas gwint się przekręca i z pewnym oporem, ale jednak, da się kręcić w nieskończoność, taka zakrętka nadaje się tylko do wyrzucenia, nie używajcie jej do przetworów. Jak już mamy przygotowane słoiki. Należy
moj przepis napolecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam(...)cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był
Rozpustne gotowanielistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie(...)podawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Jednak dzięki prowadzonym od kilku lat kampaniom kulinarnym potrawy przygotowane z gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina
Smakowity Blog KulinarnyOdkrywam uroki Paczki ze wsi . Bardzo podoba mi się pomysł dowozu świeżych warzyw do domu. Nie dość, że świeże, to przede wszystkim nie produkowane hurtowo od
Kucharzyca"Przez żołądek do serca powiadają", więc chyba najprościej znaleźć drugie dno wypowiedzi i zaserwować właśnie żołądek! Może i nadinterpretacja słów nastąpi, ale... nawet "najstarsi górale" czy
Wypisz Wymalujpołówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki czosnku , 2-3 łyżki słodkiej(...)mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie. Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed
Codzienna kuchnia niecodziennaJak żech szoł 1 do sklepu (abo jak by to niyftorzi pedzieli 2 : do kaufhauzu), to kupowołech te miyso na trocha inksze danie, ale jak
Chop w kuchniPyszna galaretka drobiowa - świetna alternatywa dla galaretki na bazie żelatyny wieprzowej. Robię ją dość często, głównie w celach zdrowotnych - dla wzmocnienia stawów. Wywar sam w
Szybko SzybkowarPrawdziwy, klasyczny rosół drobiowy jest łatwy do przygotowania, aczkolwiek wymaga od nas czasu i cierpliwości. Prawdziwy rosół należy gotować powoli, z dbałością o jakość użytych do
Kuchcik gotujeNie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm , gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów
Kuchenne Wariacjezachęcająco. Także mięsa i wędliny cieszą się sporym zainteresowaniem klientów. Gdybyście chcieli zrobić w Intermarche zakupy, zachęcam do wzięcia udziału w konkursie pelnywozek.pl , do wygrania aż 200 bonów, każdy wartości 300 zł! Co ważne, przepisy są proste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych(...)Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki
Stare GaryDziś przedstawiam łatwy i pyszny pomysł na obiad, dzięki któremu możemy wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. U mnie zostało mnóstwo mojego ukochanego kurczaka tikka masala i
karmelowysię jak kwiaty naleśnikowych zawijasów. Pyszny rosół podany w niestandardowy sposób. Koniecznie spróbujcie! Czas : 15 minut (+ 30 minut dla masy naleśnikowej, żeby odpoczęła) Poziom trudności: łatwy Inspiracją do tego dania było menu zakopiańskiej restauracji Casa mia, ulubionego lokalu Agnieszki w Zakopanem (zwykle odwiedzała ją podczas zawodowych wyjazdów pod Giewont). Na pełnej przeciętnego jedzenia gastronomicznej mapie tego miasta jest(...)kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie
Niedzielny kucharzparzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone(...)białka zostaną do masy makowej) - 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych) - 6 łyżek cukru - 1,5 łyżki oleju - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego
mojewypiekiinietylko