dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:334/445)

Kalabria – przewodnik kulinarny 198

zabraknąć: ‘Nduja To coś pomiędzy pikantną kiełbasą a pasztetem. W Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek do pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki(...)będzie trudny do odhaczenia. Olejek z bergamotki jest tak powszechny w kuchni kalabryjskiej jak u nas cytryna i podobnie jej się używa. Nadaje cytrusowego aromatu lodom, ciastkom, ale też daniom rybnym i słynnej kiełbasie nduja. W każdym sklepie kupimy sobie bergamotkową lemoniadę, a na wieczór możemy wypić trochę bergamotkowego limoncello, które podaje się w kieliszkach do prosecco. W Kalabrii

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 172

wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina inne rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca. Młody bób spokojnie można jeść na surowo, bez zdejmowania łupinek. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Bób, jak większość strączkowych zawiera wiele cennych składników. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe(...)Cynk  - 1,01 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Bób w kuchni Cóż dobrego możemy przygotować z bobu ? Z reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi

Kulinarne przygody Gatity
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 440

pomyślałem o cydrze. Jak dobrze, że ten napój od kilku lat zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem dania jest łopatka. Moim zdaniem jest to jeden z najwdzięczniejszych rodzajów wieprzowiny. Na co dzień lubię ją przyrządzać w wolnowarze. Oboje z Marzeną jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tego urządzenia (polecamy(...)niej mięso, a po bokach poukładać ciasno jabłka pokrojone w ósemki. Pomiędzy jabłka a mięso włożyć listki lauru i ząbki czosnku (nieobrane i lekko zmiażdżone). Wierzch mięsa posypać 2 łyżkami majeranku. W rondelku zagotować cydr z dodatkiem esencji do duszonych mięs (rodzaj bulionetki) i 1 łyżeczki brązowego cukru. Gotować 10 minut na małym ogniu. Polać mięso połową płynu i wstawić

zadanie-gotowanie
Zupa gołąbkowa 245

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1

Gospodyni Miejska
Grillowana pierś z kurczaka (na obiad lub do sałatki) 217

domowym sosem czosnkowym. Pysznie Przygotowanie takich piersi jest naprawdę łatwe, a do tego danie wychodzi o wiele zdrowsze niż to smażone w panierce na tłuszczu. I nie trzeba odpalać piekarnika U mnie patelnia grillowana to tzw. „must have”. Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Na szczęście po ostatniej wpadce jednego z domowników (patelnia nadawała się(...)grillowa – polecam zajrzeć tutaj Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, tworząc dwa kotlety. W misce mieszamy olej i przyprawy. Wkładamy nasze kotlety, mieszamy ręką, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy naszą patelnię grillową i układamy mięso. Grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka

Słodkie okruszki
Karmelizowana zupa kukurydziana z ciecierzycą, szczypiorkiem i fetą 177

Kiedy czuję się przejedzony różnymi mięsami, szybkimi potrawami na bazie makaronu sięgam po coś innego, po prostu eksperymentuję - tzn. staję w sklepie i rozglądam się po półkach za produktami, które mogą spasować do siebie. I tak na przykład dzisiaj użyłem swych oczu w sklepie - patrzę - kukurydza. Taką prosto z puszki mógłbym jeść na okrągło, uwielbiam jej słodycz. Do koszyka. Teraz(...)wkręciłby się w klimaty i kolor kukurydzy - cieciorka. Do koszyka. Do kasy. Do kuchni. Refleksja... jednak na ogół nie przepadam za słodkościami - czy to w deserach, czy w daniach głównych. Jednak tym razem postanowiłem zrobić zupę inną niż zwykle, przełamać swoje uprzedzenia i wyobrażenia na temat słodkości. Z początku wydawało mi się, że będzie wręcz za słodko na talerzu

Right Behind The Kitchen
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 191

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i

karmelowy
Biała kiełbasa domowa 260

Okres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz

mojewypiekiinietylko
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 220

To może być przystawkowy hit w wielu domach w czasie nadchodzących świąt. Chrzanowa pasta z wędzonej makreli to również idealna propozycja na zdrową wieczorną przekąskę. Makrela

Kuchennyviral.pl
7 powodów, dla których uwielbiam ... 494

Hiszpanie są jednogłośni co do tego, że do Ameryki wywędrowały z Galicji. * Przyznam, że bez względu na to skąd pochodzą, dla mnie liczy się to, iż bez problemu mogę je robić w domu. Niech Was nie przerazi dodatek smalcu i fakt smażenia na oleju - przecież nie używamy ich nagminnie, a same empanadillas nie opływają tłuszczem i wcale(...)smalec, rozpuścić, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dosypać mąkę z solą. Wymieszać i odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się ją wyrabiać rękami).  Wyrabiać ok. 5 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę).  Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny

KUCHARNIA
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 493

Moskole to podhalańskie placki ziemniaczane, pierwotnie pieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich

e-PrzepisyKulinarne
MOJA WERSJA KRUPNIKU 308

   Krupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio

Smaczne Zdrowe
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 381

Cukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę  wreszcie coś ugotować lub upiec z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 186

Rozpływająca się w ustach szynka wieprzowa pieczona w rękawie przepis tutaj jest już sprawdzonym daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie(...)gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 456

Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką Po słodkościach nadszedł czas na wytrawną propozycję. Tym razem polecam Wam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, które otacza polędwiczkę

Pełny talerz