dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:329/445)

Szynka domowa 204

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej

mojewypiekiinietylko
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 373

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g boczku parzonego w plastrach 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3 łyżki miodu 150ml śmietanki kremówki 30% pieprz

Kulinarne Przeboje
Pulpety z indyka 197

aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię(...)tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki

Moja Delicja
Liebster Blog Award 197

chciałabyś odwiedzić… * Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada. 4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie? * Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia? *Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty. 6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz(...)której nie potrafię powstrzymać się od tańca…. *Lambada, same nogi się rwą do tańca… i nie tylko. A oto moje pytania: 1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa… 2. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni? 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. 4. Co ma piernik do wiatraka

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika 292

alternatywa niż kupne słoiki – gotowce , nawet jeśli znajdą się w nim „zakazane ” przyprawy typu kostka bulionowa Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne 4 cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej(...)dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną . W razie potrzeby , jeśli pomidory dały zbyt mało sosu, można dolać nieco wody ( 1 szklankę ) . Na patelni smażymy cebulę , pokrojoną w paski paprykę ( dwie sztuki ) oraz cukinię . Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy solą i przekładamy gorące

Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka jagnięca 221

znacznie więcej - jagnięcina jest chudym mięsem, a tłuszcze które w nim się znajdują są to głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają np. stężenie złego cholesterolu we krwi i regulują metabolizm glukozy!  Skoro mięso jest tak zdrowe i zdecydowanie pyszne czemu nie sięgamy po nie częściej? Z tego co już zdążyliśmy się dowiedzieć mięso z owiec hodowanych w Polsce jest(...)wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin

Plate of Joy
Sernik kawowy na zimno 118

Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut  Koszt

zdrowo i aktywnie
STAROMODNY GULASZ 243

Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso. W średnim garnku podgrzewamy bulion lub wodę (powinien lekko pyrkać). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)mięsa i dobrze rumienimy z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem.  Patelnię ponownie stawiamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na rumiano pozostałą część mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 2¹⁄₂ godziny lub dłużej do miękkości mięsa

cool and minty
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 225

Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc

Karo in the Kitchen
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 285

Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc

Karo in the Kitchen
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 253

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek

Jem więc Jestem
Holenderska zupa z kurczaka 172

trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa z kurczaków z wolnego wybiegu, gdyż zawsze jest ono lepsze w smaku i wyższej jakości. Doświadczenie pokazuje, że różnice potrafią być naprawdę duże(...)dosalamy do smaku. Gotowy wywar powinien odstać przynajmniej kilka dodatkowych godzin. Z wywaru wyjmujemy mięso, z którego usuwamy skórę, kości i inne niepożądane fragmenty, a następnie dzielimy na małe, jednak nie nadmiernie drobne kawałki. Warzywa i przyprawy usuwamy całkowicie. Pozwalamy wywarowi odstać jeszcze kwadrans bez jakiegokolwiek mieszania, po czym zlewamy go znad osadu, przez drobne sitko, do innego garnka

Kulinarna Pokusa
Holenderska zupa z kurczaka 442

trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa z kurczaków z wolnego wybiegu, gdyż zawsze jest ono lepsze w smaku i wyższej jakości. Doświadczenie pokazuje, że różnice potrafią być naprawdę duże(...)dosalamy do smaku. Gotowy wywar powinien odstać przynajmniej kilka dodatkowych godzin. Z wywaru wyjmujemy mięso, z którego usuwamy skórę, kości i inne niepożądane fragmenty, a następnie dzielimy na małe, jednak nie nadmiernie drobne kawałki. Warzywa i przyprawy usuwamy całkowicie. Pozwalamy wywarowi odstać jeszcze kwadrans bez jakiegokolwiek mieszania, po czym zlewamy go znad osadu, przez drobne sitko, do innego garnka

Kulinarna Pokusa
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 338

Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł własny. Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski . Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2016-05-04 21:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie

Słodkie okruszki
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 232

matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie(...)bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni:  sałatka z buraków, wędzonego

bastalena