Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 263Dzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowa
Pasztet drobiowo-pomidorowy 195zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka(...)kozieradki i soli – bo z tego właśnie składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy na 10 minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól
Marder&Marder Manufacture
Szynka domowa 213Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej
mojewypiekiinietylko
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 384Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g boczku parzonego w plastrach 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3 łyżki miodu 150ml śmietanki kremówki 30% pieprz
Kulinarne Przeboje
Pulpety z indyka 209aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię(...)tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki
Moja Delicja
Liebster Blog Award 208chciałabyś odwiedzić… * Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada. 4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie? * Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia? *Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty. 6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz(...)której nie potrafię powstrzymać się od tańca…. *Lambada, same nogi się rwą do tańca… i nie tylko. A oto moje pytania: 1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa… 2. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni? 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. 4. Co ma piernik do wiatraka
mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika 302alternatywa niż kupne słoiki – gotowce , nawet jeśli znajdą się w nim „zakazane ” przyprawy typu kostka bulionowa Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne 4 cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej(...)dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną . W razie potrzeby , jeśli pomidory dały zbyt mało sosu, można dolać nieco wody ( 1 szklankę ) . Na patelni smażymy cebulę , pokrojoną w paski paprykę ( dwie sztuki ) oraz cukinię . Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy solą i przekładamy gorące
Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka jagnięca 232znacznie więcej - jagnięcina jest chudym mięsem, a tłuszcze które w nim się znajdują są to głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają np. stężenie złego cholesterolu we krwi i regulują metabolizm glukozy! Skoro mięso jest tak zdrowe i zdecydowanie pyszne czemu nie sięgamy po nie częściej? Z tego co już zdążyliśmy się dowiedzieć mięso z owiec hodowanych w Polsce jest(...)wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin
Plate of Joy
Sernik kawowy na zimno 124Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut Koszt
zdrowo i aktywnie
STAROMODNY GULASZ 256Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso. W średnim garnku podgrzewamy bulion lub wodę (powinien lekko pyrkać). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)mięsa i dobrze rumienimy z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. Patelnię ponownie stawiamy na dużym ogniu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na rumiano pozostałą część mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 2¹⁄₂ godziny lub dłużej do miękkości mięsa
cool and minty
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 235Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc
Karo in the Kitchen
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 293Kiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc
Karo in the Kitchen
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 263Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek
Jem więc Jestem
Holenderska zupa z kurczaka 176trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa z kurczaków z wolnego wybiegu, gdyż zawsze jest ono lepsze w smaku i wyższej jakości. Doświadczenie pokazuje, że różnice potrafią być naprawdę duże(...)dosalamy do smaku. Gotowy wywar powinien odstać przynajmniej kilka dodatkowych godzin. Z wywaru wyjmujemy mięso, z którego usuwamy skórę, kości i inne niepożądane fragmenty, a następnie dzielimy na małe, jednak nie nadmiernie drobne kawałki. Warzywa i przyprawy usuwamy całkowicie. Pozwalamy wywarowi odstać jeszcze kwadrans bez jakiegokolwiek mieszania, po czym zlewamy go znad osadu, przez drobne sitko, do innego garnka
Kulinarna Pokusa
Holenderska zupa z kurczaka 451trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa z kurczaków z wolnego wybiegu, gdyż zawsze jest ono lepsze w smaku i wyższej jakości. Doświadczenie pokazuje, że różnice potrafią być naprawdę duże(...)dosalamy do smaku. Gotowy wywar powinien odstać przynajmniej kilka dodatkowych godzin. Z wywaru wyjmujemy mięso, z którego usuwamy skórę, kości i inne niepożądane fragmenty, a następnie dzielimy na małe, jednak nie nadmiernie drobne kawałki. Warzywa i przyprawy usuwamy całkowicie. Pozwalamy wywarowi odstać jeszcze kwadrans bez jakiegokolwiek mieszania, po czym zlewamy go znad osadu, przez drobne sitko, do innego garnka
Kulinarna Pokusa
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 352Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł własny. Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski . Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2016-05-04 21:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie
Słodkie okruszki
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 242matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie(...)bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego
bastalena