Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 257skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo wskazówek(...)jeśli przyrządzamy ze świeżych, a nie z rozmrożonych składników), jaka jest jej kaloryczność (niska, normalna, wysoka) oraz stopień trudności i koszt dania (tania, przeciętna lub droga). Wracając do zdjęć. Jest ich bardzo dużo i wspaniale prezentują dania. Jednak nie do każdego przepisu jest dodane zdjęcie gotowej potrawy. Trochę szkoda, bo nie do końca wiem, czego oczekiwać
Anioszek w kuchni
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 217Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać, ale
Dieta moja pasja
Kapusta zasmażana z kminkiem 322zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez, na boczku, słoninie, maśle lub tylko na oleju. Natomiast dodatek kminku ma zbawienne działanie podczas spożywania ciężkostrawnych i tłustych potraw, a zasmażana kapusta nie da się ukryć do lekkostrawnych dań nie należy. A wyjątkowy smak kminku, podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty, my doceniamy(...)temu potrawa będzie delikatniejsza i niezbyt kwaśna w smaku. Taka zasmażana kapusta z kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet szlachecki 250pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis na
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 301orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Lasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne(...)formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa
Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po indyjsku w mleku 164Kurczak po indyjsku w mleku Kurczak po indyjsku w mleku , to bardzo ciekawa propozycja . Wyglądem przypomina po prostu panierowane kawałki ale smak ma zdecydowanie inny . Moi
Ogrodnik w podróży
Wołowina po burgundzku 212ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram marynowanych cebulek perłowych, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Podstawą dzisiejszego dania jest wołowina. Ważne, aby była wysokiej jakości - niepoprzerastana żadnymi błonami i chuda. Pokroiłem ją w duże kawałki przypominające kostkę o boku około 3 cm. Do miski przecisnąłem przez(...)całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina. Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy wędzony boczek w kostkę o boku około 1 cm i umieściłem go na zimnej patelni, którą zacząłem podgrzewać
Wyprawy kulinarne
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 293Delikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej(...)obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane
cool and minty
Cukinia z mięsnym farszem 231Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi
Kulinarne przygody Gatity
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 257Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smak
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 277Ajiaco bogotano - bo tak nazywa się owa zupa - była dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Połączenie niektórych składników wydało mi się zadziwiające. Jakim cudem pasują do tego kapary
My Culinary Art
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 255gryczaną na popcorn uprażyłam. To tak w jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam. Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, 4 ząbki czosnku, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego(...)smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól
Moniki Smakołyki
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 315Chwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha
Tajskie smaki
Pora na pora 295Idzie jesień, czuje ją każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą
Przysmaki Karolki
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 211Dukkah to egipska mieszanka utłuczonych razem prażonych orzechów, ziaren i przypraw. Dla mnie dukkah to synonim grubego, mięsistego i ciepłego swetra lub koca… Dobrze zrobiona
Karo in the Kitchen
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 193ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”. Przepis bierze udział w akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie i udowodnić, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie(...)jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do mięsa. Ja podałam ją razem z pieczonymi drobiowymi muffinami. Prawda, że wyszło z lekka „restauracyjnie”?;) www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Smaki Na Talerzu
Sałatka ziemniaczana na grilla 235Majówka tuż tuż, więc rusza narodowy sport Polaków – grillowanie. Mięsa, warzywa, a czasem nawet owoce trafiają na ruszt. Jednak ja koncentruję się nie na tym
Kuchennyviral.pl
Zupa z pieczonej ciecierzycy 165sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana(...)którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne
mojewypiekiinietylko