dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:337/445)

Chińska zupa Funghi ze strzępielem 216

Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 205

Weekendy to, niezależnie od sposobu spędzonego czasu, najlepsze chwile, które staram się wydusić jak cytrynę. Rano, jak w każdą sobotę wybrałem się na nasz miejski targ

BaRepas
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 180

cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie(...)która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła

Z Kuchni Do Kuchni
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 244

Im więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich

W kuchni wieczorem
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 176

Kochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie

Quinoa Raz!
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 262

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Duszona karkówka z kimchi 222

Jeśli zrobiliście Kimchi z mojego wcześniejszego przepisu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, to już spieszę Wam z pomocą. Karkówka duszona z kimchi to fajne danie

Oslov.
Gulasz cielęcy 145

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 157

Wczorajsza wichura z gradem miała wielką ochotę oderwać nasz balkon od bloku, miotając we wszystkie strony przybalkonowe drzewa. Dziś było tak pięknie i ciepło, że nie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 196

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli

La grande e la piccola cuoca
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 410

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja

Karo in the Kitchen
CHILI CON CARNE Z KURCZAKIEM 230

Popularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem.  Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado.  Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI(...)przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę wraz z zalewą, odsączoną kukurydzę, czekoladę i szczyptę cynamonu. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, chili i oregano. Można także dodać sos sojowy. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak, tartym żółtym

cool and minty
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 177

gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru(...)dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego gustu. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. * Chlebki naan przygotowałam z przepisu podanego w linku- z tym, że bez dodatku czosnku i pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Papryka faszerowana kaszą gryczaną 284

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ragoût à la bolognese 216

francuska nazwa nie tyle jednej potrawy, co raczej pewnego ich rodzaju. Początkowo chodziło o dania mięsne, rybne lub warzywne, na które składały się jednakowej wielkości kawałki wszystkich składników potrawy uduszone razem w sosie. Właściwie nazwa ta wciąż dotyczy tego typu dań, jednak troszkę rozszerzyła swoje znaczenie. Teraz dotyczy ona wszelkich potraw, w których składniki są równomiernie rozdrobnione(...)Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Ja robię po prostu tak, że po wygarnięciu koncentratu

Ratunku obiad