hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler korzeniowy 1 puszka(...)pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz oregano, bazylia Obierz seler, pokrój w plastry i ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Do małego garnka dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego selera, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj ok. 1 minuty. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przepis dodaję do akcji
Qlinarnie i QlinarniePrzepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie(...)Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju
Qlinarnie i Qlinarniegotowanie! Składniki: makaron tagiatelle około 10 - 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka 1 jajko sól pieprz około 3 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany(...)czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę przeholować :) Wsypuję starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i staram się wszystko dokładnie rozmieszać. Woka zestawiam z palnika. Makaron odcedzam i wrzucam do rozgrzanego woka do boczku i czosnku. szybko wlewam masę jajeczną z parmezanem
Blondynka Gotujedodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i. Na dwie porcje sosu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam 2 łyżki masła 1 mała(...)cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki sól, pieprz Masło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną cebulę do miękkości, następnie dodać krewetki, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe. Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłoodpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała cebula natka koperku sól, pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie z ząbkami czosnku w łupinkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić
Jadło i czytadłoRewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku(...)łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam
VioletoweKucharzenieuwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenieZdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni(...)miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki
Apetyczna babeczkaDrugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 ośmiornica (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3 duże szalotki lub 1 cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki(...)pokroić w paski, ramiona pociąć na mniejsze kawałki - dł ok 3 cm. Odłożyć mięso na bok. Cebulę pokroić w piórka, Paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać
Stare Garyrównież od małego uwielbiałam jeść, co się nie zmieniło, a już to danie przywołuje dzieci do kuchni z pytaniami „kiedy obiad” Składniki: - 1 duża cebula; - 1 ząbek czosnku; - 1 średnia marchewka; - 4 duże pieczarki; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 400 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego); - oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier Wykonanie: Cebulę i czosnek(...)posiekać. Marchewkę i pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru. Cukier niesamowicie podkreśla smak pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego function
dom-agi.plniezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione(...)dodatki. Składniki dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z ½ limonki/cytryny sól, czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne Sposób przygotowania Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń go gazeta i zostaw na 2-3 dni. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa obrane z łupinek ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę
Pyry na Gazmałżonek, który uwielbia ten czas... Jednak przed nami jeszcze kilka dobrych tygodni nim sezon się rozpocznie więc skusiłam się na przygotowanie kąsków na grillowej patelni. Marynowane kawałki mięska w czosnku, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką były strzałem w dziesiątkę. Myślę, że nadadzą się na niejedno spotkanie grillowe w gronie rodziny i przyjaciół. Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI(...)pierś z kurczaka - około 300 g około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterków cieńko pokrojonej mortadeli 10 dkg startego sera morskiego kromek bułki wrocławskiej 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić(...)rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni z obu stron posypać żółtym serem i przykryć pokrywką do momentuaż ser się całkowicie rozpuści. Posypać pokrojonym szczyppiorkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki
Gosia gotujeschabu wieprzowego b/k 500 g kurzych łapek 1 cebula 2 marchewki 1/2 średniego selera 1 nieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone kurze łapki. Zagotować(...)wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa około 1, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć schab i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek
Gosia gotujemakaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte(...)przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gaz