czosnek - 7003 przepisów (strona:55/467)

Zapiekanka mięsna z zielonym puree 185

bardzo aromatyczne, kolorowe danie, które strasznie trudno było sfotografować… i to jedyna wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość czosnku -choć nie wiem po co – i można inaczej ją doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną Zapiekanka mięsna z zielonym pureeSkładniki(...)szklanki wody/ bulionusól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę.2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu

UgotujmyTo.pl
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami 266

kiełbasa chyba w każdym domu jest obowiązkowym składnikiem Wielkanocnego menu. U mnie jest podobnie. Wyszukuję jedynie coraz to nowych, ciekawych propozycji podania, tak aby trochę zaskoczyć najbliższych.Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Kiełbasy ponacinać z każdej strony i obsmażyć je na złotobrązowy kolor. Następnie dołożyć pokrojoną(...)cebulę i czosnek. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Gdy cebula na patelni jest już miękka, dołożyć do niej pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać majerankiem i chwilę jeszcze smażyć. Najlepsza podawana od razu po usmażeniu. Smacznego.Źródło: kulinarnapasja

Świat Domowej Kuchni
Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem – bez laktozy 179

większe porcje )* makaron kokardki  – 250 g* bób – 200 g* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g* cebula dymka – 2 szt* por – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* śmietana ( u mnie sojowa 17% )  – 150 ml* olej do smażenia* sól , pieprz , papryka  – do smaku* szczypiorekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.Makaron(...)gotujemy al dente.Cebulkę i pora drobno siekamy , podsmażamy na niewielkiej ilości oleju , a następnie dodajemy pokrojony boczek.Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.Podajemy gorące z ugotowanym

Ostra na Słodko
Drobiowa roladka z pieczarkami 279

Coś idealnego do ryżu ? U mnie przeważnie kurczak. Dzisiaj roladka z fileta drobiowego z pysznym nadzieniem szpinakowym i z dużą ilością czosnku, co w tym zimowym okresie nam na pewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne!Składniki :* 4 pojedyncze filety z kurczaka* sól, pieprz świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka  * 200g pieczarek* łyżka(...)oliwy z oliwek  * 2 ząbki czosnku* łyżka gęstej śmietany 18%Przygotowanie :Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić i upiec najlepiej na suchej patelni bądź w piekarniku. Podawać na ciepło z ryżem bądź kaszą

Magiczne Życie Marty
Obiad, który robi się sam. 3242

Obiad robi się praktycznie sam:Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)mnie ok. półtorej godziny.Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut, w zależności od kondycji

Z butelką mleczka w tle
Szaszłyki 250

fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.Szaszłyki - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)olej (ok. 2 łyżki)papryki: czerwona, żółta, zielonaok. 250 g małych pieczarekpomidorki koktajlowe2 laski kiełbasy(...)boczkuok. 3 cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłykówSzaszłyki - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek) na nieduże kawałki. Pieczarką odkrawamy

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 358

szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soli2 piersi z kurczakaduża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo(...)powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Kurczaka kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy

Słodka Strona
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 202

Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :)Składniki:opakowanie świeżego szpinaku,4 większe ząbki czosnku,2 łyżki masła,gałka muszkatołowa,ostra mielona papryka lub pieprz,serek feta.Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<<.Czosnek obrać(...)posiekać nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim czosnek. Patelnię odstawić z ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć.Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki ze szpinakiem i fetą 150

mąki,3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,ćwierć kostki masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w papryce 476

pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki,2 łyżki masła,sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek.Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki(...)mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski.Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Piec w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 253

robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać(...)drobno posiekać.Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z szynką 316

Składniki:makaron - dowolny ulubiony,szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA ZMNove,duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana,2-3 keczupu,mała łyżeczka mąki pszennej,mała cebula,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,żółty ser,2 łyżki oleju.Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala je sam, według własnego smaku.Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Szynkę(...)pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć lekko szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - wszystko poddusić.Śmietanę wymieszać z keczupem, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Wlać do szybki, cebuli i czosnku - mieszając zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać trochę wody i zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 294

takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie :)Składniki:około 2-2,5 kg cukinii,około 1 kg pomidorów,2 średnie cebule,4 większe ząbki czosnku,sól - do smaku,pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku,1 łyżka słodkiej papryki,2-3 łyżki oleju.Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka(...)przetrzeć przez sito.Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku.Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 241

akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :)Składniki:2 spore cebule,4-5 większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku(...)sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 419

wręcz. Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej(...)chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół łyżeczki)- słodka papryka (1 łyżeczka)- kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)- pieprz, sól- 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso

W poszukiwaniu inspiracji