czosnek - 7003 przepisów (strona:50/467)

Śledzie w sosie czosnkowym. 323

Proste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać

Kuchnia Beaty
Swojski smalec z mięsem. 155

najzdrowszy i najmniej kaloryczny, ale pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony pachnący koprem to niezapomniany smak. Prawdziwy smalec, taki ze słoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja!    SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia, że skwarki nie są twarde(...)WYKONANIE: słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, bądź zmielić na grubych oczkach  kiedy skwarki zaczną się rumienić dodać przyprawy, czosnek, cebulę i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko! Dajcie znać czy smakowało

Kuchnia Beaty
Ogórki w chili i curry 166

Sezon ogórkowy trwa, wobec tego czas na kolejną odsłonę ogórków. Nie jestem smakoszem curry, ale muszę przyznać, że w połączeniu z chili, czosnkiem i cebulą jest bardzo dobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie  5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2  1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik Zalewa: 3 szkl(...)zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą, Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny, Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku, zalewamy pozostałą po ogórkach zalewą zakręcamy i gotowe! Ogórki pasteryzować 6 min. od momentu zagotowania

Kuchnia Beaty
Zupa z wołowiną i kiełkami 186

Składniki: 0,5 kg wołowiny sól, pieprz puszkę krojonych pomidorów ząbek czosnku 3-4 plasterki imbiru łyżka oliwy (lub stopionego masła) 10 dag kiełków mieszanych natka pietruszki bazylia,  kolendra słodka papryka Mięso pokroić w małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Czosnek i imbir posiekać. Mięso przesmażyć (ok 5 min) w rondlu na tłuszczu. Dodać imbir(...)czosnek i pomidory, smażyć 5 min. Zalać 600 ml wody, doprawić solą, pieprzem. bazylią, papryką i kolendrą, zagotować. Dodać kiełki   (zostawić troszkę do ozdoby) , gotować zupę, aż mięso będzie miękkie. Ozdobić obficie posypane natką i kiełkami

Konrad Gotuje
Najlepszy śląski żurek 250

kupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy  i odstawić na około(...)zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę, pieczarki i czosnek. Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny. Zakwas

Mania Gotowania
Puree z kalfaiora z jarmużem / Cauliflower kale puree 176

pomysł pomysł na znakomity zamiennik do dań głównych z moim ostatnim odkryciem – jarmużem. Lekkie i bardzo zdrowe puree z kalafiora z parmezanem i śmietanką, z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem jarmużu. Danie szybkie, łatwe i z mnóstwem witamin, pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for English Puree z kalfaiora z jarmużem (4 porcje) Składniki: 1 duży kalafior, posiekany(...)małe różyczki 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą tak by był nią przykryty, doprowadź do wrzenia pod przykryciem i gotuj do miękkości, ok 15 minut. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć

karmelowy
Zielony Krem 290

tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :)   Składniki: 250g szparagów 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 800ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Jak przygotować? Wszystkie warzywa umyć i obrać. Oderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie(...)marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań. Ponownie mieszamy. Do dekoracji użyłam jogurtu

Chocolate Stop Tempting
Sałatka ze szpinakiem baby 175

kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie:  Pierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami. Smażymy na patelni grillowej lub na zwykłej(...)bardzo małą ilością tłuszczu. Robimy sos: ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś

Amatorka kuchenna
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 202

poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie(...)dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami.  Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z marchewki 176

smakowała, że szkoda mi było gadać w ogóle :) - pomijam już savoir vivre :) Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa. Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki(...)pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 249

cukinia o wadze ok. 400 gramów 3 suszone pomidory 3 suszone ćwiartki papryki (jeśli nie mamy to dajemy 6 suszonych pomidorów lub zastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów ( u mnie zalewa po pomidorach była doprawiona tymiankiem ) sól pieprz ziołowy Do posmarowania bułek przed pieczeniem: 1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych sól morska(...)wystygnięcia Do wyrośniętego ciasta dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zagniatamy ciasto - będzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 139

poniżej. Przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla oryginalnego smaku, który otrzymamy. 1 kg schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz(...)rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę. Z mięty odrywamy listki odkładamy na bok, resztę siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-paprykowy 160

Krem pomidorowo-paprykowy  SKŁADNIKI : Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów krojonych 1 pomidor świeży 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 łyżeczki sosu chili słodko- kwaśnego 1 łyżeczka ketchupu 4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 500 ml wody(...)oliwa PRZYGOTOWANIE : Papryki myjemy, oczyszczamy z nasionek, pomidora oparzamy obieramy ze skórki, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę czerwoną, czosnek i paprykę chili drobniutko kroimy, przesmażamy na oliwie do zarumienienie, następnie dodajemy pomidory krojone oraz pokrojonego świeżego pomidora, wszystko przesmażamy kilka chwil po czym wlewamy do pojemnika i miksujemy na gęsty krem. W tym czasie drobno kroimy paprykę czerwoną oraz żółtą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 173

pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować(...)pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowe szaleństwo z warzywami 150

danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona  1 papryka żółta  100 g cukinii  1/2 cebuli białej  2 cieniutkie paróweczki drobiowe  1 ząbek czosnku  makaron około 100 - 150 g  - pozostałość z dnia poprzedniego 1 łyżka oleju rzepakowego  sól ziołowa do smaku  pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić(...)kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić.  Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem.  Na koniec dodajemy makaron - całość mieszamy i podpiekamy przez około 3-4 minuty.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki