Zatem do dzieła :P Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek płatki żytnie bułka tarta estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy(...)kuskus. Możecie oczywiście dodatek zrobić według własnego uznania. Nie każdy lubi kaszę gryczaną :) Ważnym dla nas elementem smakowym jest jeszcze sos. Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego i pieprzu. Idealnie komponuje się do tego dania. Polecamy ! Surówkę zrobicie sobie z tego, co akurat macie w kuchni i będzie SUPER :) Życzymy wszystkim smacznego
vegetanieniego łyżkę cukru. Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć(...)garnka, albo do patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda na bio The post Dlaczego gotowane
MODA NA BIODziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona(...)podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika) 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny, pokrojonej
Grunt to przepis!dodatkiem ciecierzycy. Samo zdrowie ! Kanapki z pastą z ciecierzycy i kaszy jaglanej Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól morska pieprz natka pietruszki chlebek chrupki Wasa z sezamem Wykonanie: Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery(...)blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki
Kulinarne przygody Gatitymają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych. Czas przygotowania: 6-7 dni Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku. ok. 2 litry wody. Dodatki wg. uznania: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, tymianek, cząber itp., marchew, pietruszka, seler... Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w plastry lub średnią(...)kostkę, czosnek obrać. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki. Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki
SzczyptaSmaQDziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo(...)serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich
karmelowyszklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, woda letnia 1,5-2 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, drożdże suche 7 gram/opakowanie DODATKI: pieczarki 30 dag, cebula 2 średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieczarki marynowane 1 szklanka, ser żółty 20 dag, jajka 4 sztuki, sos chilli - ile potrzeba, oregano 2 łyżki wszystkie składniki dać(...)godzinę pieczarki obrać, pokroić je cienko, zalać wrzątkiem i po 2-3 minutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym
W Mojej Kuchni Lubiękażdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą, dodajemy pieczarki. Po chwili dorzucamy fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą(...)dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł
BaRepasPiersi kurczaka nadamy nowy kształt. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -2 ząbki czosnku -5 dkg masła -1/2 czerwonej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję(...)masła z czosnkiem, posypujemy pietruszką. Rozkładamy paski papryki i filet składamy na pół. Zwijamy rulon i związujemy nicią, Górę różyczek posypujemy słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką
Maminek kulinarnybrokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało(...)rozgrzej wok i wlej odrobinę oleju. Przypraw kurczaka solą i pieprzem i smaż przez ok. 3 minut aż do zrumienienia. Kurczak powinien być jeszcze lekko surowy. Dodaj drobno posiekany czosnek (ja przeciskam przez praskę), wymieszaj i smaż około 30 sekund, pilnując aby czosnek się nie przypalił (nabierze wówczas gorzkiego smaku). Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte na pół wzdłuż (jeśli używamy
Moja Delicjaprzygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale warto próbować nowych smaków :) Składniki: (2 porcje) oliwa lub olej do smażenia 1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 papryczka chilli bez ziaren, drobno pokrojona 3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce 1 źdźbło trawy cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół(...)ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka ale nie przyrumieniona. Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion
Moja Delicjaoliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny – nr 4, więc(...)Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy i gdy się nagrzeje wrzuć czosnek i cebulę szalotkę. Posól, popieprz. Podsmażaj, aż czosnek i szalotka zmięknie, ale nie nie zbrązowieje. Dodaj liście tymianku, wsyp ryż i smaż do momentu, gdy ryż zacznie zmieniać kolor. Wlej
Moja Delicjacebule (około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji(...)bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki). Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w ćwiartki. Czosnek pokroić w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć kolejną minutę lub dwie
Moja Delicjaśmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 średnie pietruszki 3 średnie marchewki 3 duże ząbki czosnku 2 średnie całe pory 2 średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny(...)Przygotowanie domowego bulionu warzywnego: Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu). Wlać gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny). Pod koniec
Moja Delicjaskrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska, świeżo mielony pieprz świeży tymianek od ozdoby Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać(...)noża, gdyż głąb kukurydzy jest dość twardy). Postawić połówkę kolby no desce i nożem odkrajać wszystkie ziarenka dookoła (krojąc nożem od szczytu do dołu). Powtórzyć czynność z całą kukurydzą. Czosnek i imbir obrać. Pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać czosnek z imbirem. Smażyć przez chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy
Moja Delicja