czosnek - 7003 przepisów (strona:59/467)

Pomidorowa po francusku 202

pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu(...)zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła

pieprzny smaczek
Caponata 195

antipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki:1/2 czerwonej cebuli1/2 białej cebuli2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości2 łyżki kaparów2 łyżki oliwy(...)oliwek1/2 puszki pomidorówsólpieprzłyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnegoNa oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami aż odrobinę się zarumieni.  Dodajemy kapary, oliwki i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut- niezbyt długo

Mango Papaja
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 202

podgotują wyłóż je pojedynczo i delikatnie na deskę lub tacę .Odstaw. Teraz zrobimy nadzienie.W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. I dodaj pokrojony w plastereczki czosnek, tyle ile lubisz. Włosi mówią, że w szpinaku czosnek to, aż się sam prosi!Pokrój pomidory suszone w małe kawałeczki lub paseczki i dodaj do czosnku niech się podduszą

Z Kuchni Do Kuchni
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 164

makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy(...)Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można

Magiczne Życie Marty
Makaron z chipsami z salami na roszponce 197

gotowe. Składniki:  2 porcje100 g makaronu kokardki Czaniecki,50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim),4 papryczki kolorowe mini,1 cebulka dymka,1 ząbek czosnku,50 g sera camembert (z pieczarkami),2 łyżki oliwy z oliwek,pieprz do smaku,½ papryczki chili,2 garście roszponki,szczypiorek. Przygotowanie:Papryczki kroimy w plasterki, a cebulkę i czosnek(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę z cebulką i czosnkiem. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki.Makaron gotujemy na al dente i odcedzamy. Do papryki z cebulką  (cały czas patelnia jest podgrzewana) dodajemy makaron, salami, ser camembert i delikatnie mieszamy.Na środku talerza nakładamy garść umytej i osuszonej roszponki, a na nią nakładamy gorący  makaron

Moniki Smakołyki
Pasta serowa - na zdrowie! 341

łapie choróbsko najlepszy jest czosnek. A, że mnie właśnie złapało, postanowiłam zastosować się do tej rady. Kiedy byłam dzieckiem mama często w okresie jesienno-zimowym przygotowywała tę pastę. Nie jest może zbyt dietetyczna, a już na pewno nie jest wegańska, ale jestem chora, więc na bok idą wszystkie diety!Na śniadanie grzecznie wcinam owsiankę, obowiązkowo z większą ilością ziaren(...)mogę otworzyć tego "%$&*# słoika).Dodając miód do herbaty warto pamiętać, że w temp. powyżej 40 st.C traci swoje dobroczynne właściwości.Co w tej paście jest wyjątkowego? Czosnek. Duuuuużo czosnku.Przygotowanie jej jest mega proste, więc do dzieła!Składniki:żółty serczosnek (tyle ile zdołacie przełknąć)majonezSer ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem.Smacznego

chwile dla mnie
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 241

Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry.Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być wędzone to nigdy nie były odparzane. Może nie miały idealnie różowego koloru, ale ich smak pamiętam do dnia dzisiejszego. I tak oto postanowiłam(...)przyprawy.  Jałowe wędliny zawsze mogę kupić sobie w sklepie. Składniki:- 1 kg dość cienkiej polędwicy wieprzowej bez kości.(schabu)- ok 250 g soli kamiennej niejodowanej- 4-5 ząbków czosnku.- 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego smak jest jak dla mnie najbardziej optymalny)- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego Kamis- 2 łyżki majeranku Kamis- ostra papryka według gustu

Malinowe Pocałunki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 234

nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz  2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej 1 czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki(...)piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami. Pieczemy przez 25 - 35 minut do momentu, aż skórka z papryk zacznie się zwęglać.  Gorące warzywa wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miski i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy

Mania Gotowania
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 209

duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala(...)czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką Skworcu.  Zamknęłam brytfannę i na malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić

Z Kuchni Do Kuchni
Placki z cukinii 140

cukinia (ja miałam dwie takie średnie)- jajko- mąka pszenna (tak na oko jakieś pół szklanki)- trochę soli- dużo pieprzu- vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę soli- 2 ząbki czosnku- olej do smażenia- piwo do wypicia w trakcie pracy (gotowanie stresuje) (na fotce nie ma czosnku, bo natchnęło mnie w trakcie)Na początek z umytych cukinii odcinamy dupki (nie wiem(...)całość była sucha i radosna. Tak oto powstała sucha cukinia i woda. Wodę wylewamy. Do suchej cukinii dodajemy jajko, mąkę, pieprz, Vegetę albo sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy, jeśli będzie zbyt rzadkie to dajemy więcej mąki. Wychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta

Kulinarne zapędy Kokosa
Cieciorka ze szpinakiem 200

ętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć w wodzie. Składniki: * 250 g cieciorki* 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach )* 1 cebula* 2 ząbki czosnku* 100 g serka kremowego - śmietankowy bądź ziołowy ( typu Almette )* sól, pieprz* gałka muszkatołowa* 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Dzień wcześniej, namoczyć cieciorkę w wodzie. Najlepiej zalać ją wieczorem(...)cieciorkę ugotować, w wodzie, w której się moczyła, dolewając płyny, tak by przykrych groch. Lekko posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć.Liście szpinaku opłukać, ewentualnie odciąć ogonki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić chwile, aż szpinak zmięknie.Następnie

kolorowotorcikowo
P... Pomidorowa! 189

gęstą zupę pomidorową, której nauczyła mnie moja siostra :) Składniki (dla mnie starczają idealnie!) 1 x puszka pomidorów 1/3 papryki czerwonej 3 kubki bulionu warzywnego 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta(...)można dodać 1-2 jogurtu  Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy krótko posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy do bulionu 3. Bulion z czosnkiem i cebulą podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy ok. 10min 4. Dodajemy przyprawy (ile i czego

Kitchens Alphabet
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 173

polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć  nożem(...)desce i posiekać. Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła  i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo  grubo zmielonym  pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć  folią  spożywczą  i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 224

szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski, 4  ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej do smażenia Wykonanie : Zrobić marynatę: sos sojowy(...)chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała  ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z dorsza ze skordalią. 176

rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki. 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu 2 łyżki oliwy z oliwek sól,pieprz czarny  Wykonanie. Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać(...)zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę . Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem. Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek

Kulinarny karnet Christophera