zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację(...)szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek
Ostra na Słodkozachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą , które to sprawiają, że są one niezwykle sycące. Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację(...)szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * kasza manna – 2 łyżki * sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku DODATKOWO: * cebula * oliwa z oliwek
Ostra na SłodkoSzybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli(...)mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym
Mama Gotujechorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy(...)kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy ok. 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać bulionu. Życzę smacznego
Kulinarne życiezastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka(...)cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę
W kuchennej krainieWpadłam do domu głodna. Wstawiłam zupę z czerwonej soczewicy i gulasz rybny. Ale on będzie za godzinę. Przynajmniej. Bardzo głodna zrobiłam coś z niczego. W lodówce resztka wędzonej ryby, jakieś pozostałości szpinaku, ugorowany ryż. No i zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam(...)solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!tęskno za słońcem.Mam ochotę na sycące, rozgrzewające i niczym zachodzące słońce września, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela(...)talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli z porem i smażę razem. Wsypuję soczewicę, wlewam około 1/2 szklanki przegotowanej wody, zakrywam pokrywkę i duszę. W tym czasie dzielę brokuła na małe różyczki. W garnku soczewica wchłonie płyn, uzupełnim go, dodaję brokuł, ziele angielskie i liść laurowy
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: (na 2 porcje) - ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g), - kawałek dyni (ok. 100g) - papryka czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora(...)cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min. 5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min. 6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Gulasz jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachźródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo(...)uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także w herbacie, kawie i czerwonym winie. Wchłanianie żelaza zaburza także nadmiar błonnika w diecie oraz kazeina zawarta w krowim mleku. Wspomaga zaś wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi
Przepysznik - BLW i nie tylkoopłaciło.. ;) ale wracając.. dania wbrew pozorom nie takie skomplikowane i czasochłonne w szczególności gdy możesz zamrożone kotlety wyjąć z zamrażalnika, ugotować wcześniej gar ciecierzycy, czy zrobić genialną soczewicę(w ilości dużej), którą mogę jeść czy z kaszą, czy po prostu samą, czy jako farsz do czegokolwiek ;) Miłej niedzieli. dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora(...)dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan) cukinia faszerowana czerwoną soczewicą z cebulką i pomidorami; kuskus (vegan) kasza jaglana z pieczona ciecierzycą, marchewką i kalafiorem posypane płatkami drożdżowymi (vegan
More food, love and dreamspół tysiąca pierogów. Tak czy inaczej z ogromną chęcią powróciłabym do tamtych czasów, choć zdają sobie sprawę, że już nigdy nie wrócą. Dziś, kiedy lepię te pożywne pierogi z soczewicą, staram się, aby wszystkie czynności miały w sobie tę podobną magię. Tak więc wraz z mężem nalewamy sobie po lampce wina, włączamy ulubioną muzykę i na spokojnie, bez pośpiechu lepimy(...)pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju słonecznikowego Farsz: 3 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 opakowanie (400g) czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól i pieprz do smaku Przygotowania oczywiście najlepiej zacząć od farszu. Wszystkie cebule oraz ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni
Roślinna - blog wegańskijednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!SKŁADNIKI :* grzyby leśne – 200 g* dynia – 150 g* soczewica – 1 garśc* marchew
Ostra na Słodkożeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam. Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól pieprz łyżeczka kminku ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko(...)Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce( gaza). Z płynu
AZgotuj!soczewicą:) Mniam:) Cukinia curry z soczewicą Składniki: około 1 kg żółtej cukinii 2 spore cebule przyprawy: curry, kurkuma, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól himalajska, imbir soczewica czerwona 400 g Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy. Jeśli chodzi o ilość przypraw to jest(...)curry, dwie łyżeczki kurkumy i czosnku niedźwiedziego, dużą szczyptę pieprzu. Dusić do miękkości. U mnie trwało to około 25 minut (użyłam dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo
pyszne zdrowościzimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką!Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica
Dzieje kuchennej Wiewióry