dodaje troszke pikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku
Przysmaki Karolkiszczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać
Codzienne Gotowanienasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść
Stare Garyczosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną
Simple Dishjedno z najbardziej aromatycznych i bogatych w smaku dań z dynią, jakie do tej pory robiłam :) Syty, kolorowy, słoneczny gulasz z mnóstwem warzyw, soczewicą i kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy(...)około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej) sól
Słodko-Słony Świat Ilonypotraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański(...)ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre ryby. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się
Chilli Czosnek i OliwaZachwycające połączenie pożywnej soczewicy, delikatnego mięsa, egzotycznego mleczka kokosowego i ostrych dodatków. Czy trzeba Was przekonywać, że warto jeść zupy i to nie tylko zimą, ale o każdej porze roku? Zupy są proste i szybkie w gotowaniu, a ich przygotowanie rozwija kulinarną fantazję. Można je jadać nie tylko na obiad. Mogą być znakomitym początkiem dnia, świetnie nadają się na śniadanie(...)łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnygałązki selera naciowego 2 puszki po 400 g pomidorów lub 6-8 szt. świeżych (ja na dostępnych obecnie w sklepach nawet nie patrzę, dla nie niejadalne) 100 g czerwonej soczewicy 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g ugotowanej soczewicy (użyłam z puszki- cała zawartość) łyżeczka cynamonu łyżeczka sproszkowanego imbiru łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sok z jednej cytryny
greenscarfpodobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której próbowaliśmy ;)); koszt: 34 zł Zupa z soczewicy - mam wrażenie, że soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo(...)krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku 3-4 łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony sól, pieprz, kurkuma, chili posiekana zielenina Umieść w dużym
Qlinarnie i Qlinarniedanie jest gotowane dla 1 osoby i spokojnie można się najeść do syta przepis wg książki Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, którą bardzo polecam. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cukinia pomidor - dałam przecier z własnych pomidorów ok 1 łyżkę 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 kulek ziela angielskiego- dałam 3 8-10 ziarenek pieprzu czarnego - dałam
Kubki smakubardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki mąki ( np. pełnoziarnistej
Ostra na Słodkołyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda
Świat Domowej Kuchnidworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki (na 12 sztuk) - 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g), - 2 marchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach