głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulką, ewentualnie jakieś zioła prowansalskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEfolii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy
IMPRESJA SMAKUtanie co pod koniec miesiąca dla wielu osób jest dużym plusem. Dodatkowo do placuszków można dodać jeszcze zrumienioną cebulkę i natkę pietruszki lub szczypiorek. Składniki: 4-5 garści czerwonej soczewicy ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów 3 jajka 2-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 250 g pieczarek 2 łyżki masła olej do smażenia
IMPRESJA SMAKUotworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo
More food, love and dreamsJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką
Kulinarne przygody Gatityziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty
Kulinarne przygody Gatityformy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy. Post Pasztet z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSante A w paczce znalazłam : płytę i długopis, himalajską sól różową , kotlety sojowe , mace tradycyjną, kaszę jaglaną, otręby owsiane oraz granulowane, zarodki pszenne, kaszę kukurydzianą, płatki owsiane, soczewicę czerwoną, otręby żytnie, przeróżne smaki granoli oraz musli, pasztety sojowe oraz paprykarze warzywne, soję oraz batony proteinowe. Dodatkowo zostawiam link do strony producenta oraz FB firmy Sante , a także sklep
Magiczne Życie Martyjestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież
pieprzny smaczekmąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać(...)jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki
Tradycyjna KuchniaCurry DHANSAK to danie z kuchni indyjskiej. Tradycyjne powinno zawierać soczewicę. Składniki: 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy 2-3 szklanki bulionu z kurczaka kawałki z kurczaka np.filety puszka pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około(...)kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstawiłam. W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty
potrawyregionalneśrodku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia 2 dymki, drobno pokrojone 100 g zmielonych migdałów 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta kajeńskiego pieprzu olej do smażenia Namocz soczewicę w zimnej
codojedzeniaChili z sojowymi kotletami i frytki z batatów (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety sojowe wrzucamy(...)Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Wszystko mieszamy i przyprawiamy tymiankiem, cayenne, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim. Dusimy kilka minut i na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całą puszkę czerwonej fasoli, również dobrze wypłukanej z zalewy. Dobrze wszytko mieszamy i jeszcze
vegetaniesmaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie.Składniki:- 3/4 szkl. zielonej soczewicy- 2 czerwone cebule- 4 ząbki czosnku- 3 ogóki konserwowe- jabłko- 1/2 szkl. sosou tatarskiego- 2 łyzki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżki posiekanego szczypiorku- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było(...)dodałam )- pieprz i sólUmyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi
Słodkości i nie tylko